Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-02-2015  

Roemeen aan de ‘roerstok´ bij Grolsch

 

ENSCHEDE – Andrei Haret (44) wordt per 1 april de opvolger van de Belg Tom Verhaegen als algemeen-directeur bij Koninklijke Grolsch bierbrouwerij in Enschede. De Roemeen Haret is financieel deskundige en werkt sinds 2003 bij de eigenaar van Grolsch, SABMiller in de Roemeense brouwerij Ursus. Sinds 2010 was Haret directeur van Dreher Brouwerijen in Hongarije eveneens een dochterbedrijf van SABMiller. Haret werkte voor 2003 bij British American Tobacco

SABMiller nam op 12 februari 2008 de aandelen over van de familie Groen en is sindsdien bezig met kostenvermindering en winstvermeerdering. Zo produceert men tegenwoordig pils in een week tijd terwijl Grolsch er vroeger prat op ging dat juist ambachtelijk te doen met een minimale lagertijd van 6 à 8 weken voordat het ‘rijpe’ Grolsch kon worden afgevuld op fust of in fles. Ook volgt Grolsch meer de modetrend van nieuwe brouwdrankjes als Radler (met vruchtensap) en Kornuit (makkelijker drinkbaar qua smaak met een laag alcoholpercentage).
Grolsch, dat dit jaar haar 400-jarig bestaan viert, kreeg vorig jaar voor het eerst in haar bestaan te maken met een staking.

De bij Grolsch na 3 jaar vertrekkende topman Verhaegen wordt commercieel directeur Europa bij moederbedrijf SABMiller. Het Brits Zuid Afrikaanse concern deed vorig jaar nog een vergeefse poging met een miljarden bod om Heineken over te nemen. Dit om mogelijk de interesse voor een overname van SABMiller door ’s werelds grootste brouwer Anheuser-Busch InBev te voorkomen. Die ‘verdedigingszet’ werd later ontkend.
Heineken maakte onlangs bekend voor een bedrag van 750 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen, om zich nog sterker te wapenen om een ongewilde overname te voorkomen. Het controlerend belang bij Heineken ligt in handen van de in Londen woonachtige Charlene de Carvalho-Heineken. Haar vader Freddy Heineken bezwoer bij leven altijd dat het concern in handen van de familie zou blijven.

Archief
Terug naar vorige pagina