Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
12-01-2015  

Flinke milieuboete dreigt voor Van der Most

 

ALMELO/SCHUINESLOOT – Tegen selfmade-miljonair Hennie van der Most werd voor de meervoudige kamer van de rechtbank Almelo een boete geëist van 30.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De zakenman zou zich jarenlang niet aan de milieuvoorschriften gehouden bij een van zijn bedrijven in Schuinesloot (gem. Hardenberg). Van der Most liet er grond van onbekende herkomst storten in een aarden wal, sloeg asbesthoudende materialen op, verwerkte illegaal puin en liet achter de bedrijfshallen ook oude metalen en auto-onderdelen opslaan zonder de vereiste vergunningen. Een legalisatie is niet mogelijk vanwege woningen in de directe omgeving.
De zaak werd van het kantongerecht in Zwolle naar de rechtbank Almelo verwezen vanwege de langdurige overtreding die pas naar buiten kwam naar aanleiding van klachten uit de buurt. De officier van justitie laakte het controlemechanisme van de gemeente Hardenberg die jarenlang niets deed om aan de overtredingen een eind te maken. Volgens het betoog waren de overtredingen ernstig verwijtbaar omdat de ondernemer had kunnen weten dat hij verwerking en opslag niet zonder vergunningen zou mogen doen.
Van der Most was niet aanwezig bij de zitting en liet zich vertegenwoordigen door een raadsman. Deze wees op een verklaring van zijn cliënt dat deze ‘was vergeten’ vergunningen aan te vragen. Ook bleek dat Van der Most nog in overleg is met de gemeente Hardenberg om de ‘rotzooi’ op te ruimen.
Van der Most woont tegenwoordig in Gorssel en is raadslid voor de VVD in Lochem. Of zijn milieuovertredingen ook politieke gevolgen hebben, is nog onbekend.
De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.
 

Archief
Terug naar vorige pagina