Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-12-2014  

Overname Wegener kost opnieuw banen


Wegener is de grootste uitgever van weekbladen in Nederland. Het staatje onder de kop Tubantia geeft alleen de uitgaven in de regio Twente aan. Voor elke regio in Nederland zijn vergelijkbare overzichten te maken, ook in die gebieden waar Wegener geen dagblad uitgeeft zoals bijvoorbeeld in Noord Nederland en Noord Holland.
 

APELDOORN – Bovenop de saneringen van de laatste jaren bij uitgeverij Wegener, wordt opnieuw gesneden in het arbeidspotentieel na de overname door de Persgroep. Het Apeldoornse Wegener, dat sterk is in regionale kranten en weekbladen, werd door de Britse eigenaar Mecom in de etalage gezet. In Enschede verdween al de drukkerij die werd geconcentreerd in Apeldoorn en Best. Tal van banen gingen in de afgelopen jaren al verloren door het 'uitbenen' door Mecom. De overname door de Belgische Persgroep, die ook al AD, Trouw en De Volkskrant uitgeeft, moet nog wel de verwachte goedkeuring krijgen van de Nma.

Voor de centrale persdienst van Wegener in Nijmegen voor de regionale dagbladen de Stentor, Twentsche Courant Tubantia, de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, BN DeStem, het Zeeuwse PZC en de Limburger en het Limburgs Dagblad, valt waarschijnlijk het doek. Naar verwachting gaat AD het landelijk en internationaal nieuws voor de regionale bladen aanleveren die zelf verantwoordelijk blijven voor het regionale en lokale nieuws.

Een verdere sanering gaat ook niet aan de regionale redacties voorbij. Zo moet de onlangs tot European Newspaper of the Year verkozen Twentsche Courant Tubantia opnieuw snijden in de 104-koppige redactie. Nu verdwijnen er 20 redacteurs. Bij De Stentor, dat een groter gebied bestrijkt, verdwijnen 10 van de 108 redacteuren. Het totaal aantal banen dat moet worden verminderd bedraagt ten minste 300 arbeidsplaatsen. De grootste slag valt bij sales en marketing.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal de reorganisatie de redactie van de kranten niet verbeteren en is het ook meer een kostenbesparing. "Wij zijn in shock en ook verrast. Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo'n platte reorganisatie", aldus NVJ-bestuurder Annabel de Winter in Tc Tubantia.

De dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad werden door Mecom al eerder uit het concern Wegener verkocht aan de Belgische uitgever Concentra. De Persgroep (AD, Trouw en de Volkskrant) is eveneens in bezit van een Belgische uitgever. Wegener behoort als grootste uitgever van regionale bladen in Nederland nu eveneens tot de Persgroep.

Archief
Terug naar vorige pagina