Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-11-2014  

ALS burgemeesters koken, levert 20.000 euro op


'ALS burgemeesters koken', werd georganiseerd dor de stichting ALS la carte.
 

HENGELO – Buitenplaats De Houtmaat op ’t Weusthag in Hengelo was vrijdagavond het decor voor een bijzonder diner.
Zeven Twentse burgemeesters acteerden als koksmaatje van de Twentse meesterkoks Lars van Galen (Hotel ’t Lansink - Hengelo), Michel van Riswijk (Landhotel De Bloemenbeek – De Lutte), Erik de Monnink (Restaurant De Swarte Ruijter - Holten) en Jelle Wagenaar (Het Seminar – Zenderen) tijdens een bijzonder diner om geld in te zamelen ter bestrijding van de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een zenuwziekte met de dood tot gevolg.
Exact 120 ‘hongerige monden’, à raison van 125 euro, moesten door de meesterkoks en de koksmaatjes Roel Cazemier (Denekamp), Theo Schouten (Oldenzaal), Hans Gerritsen (Haaksbergen), Rob Welten (Borne), Ellen Nauta (Hof van Twente) en Michael Sijbom (Losser) worden gevuld, terwijl Sander Schelberg in zijn stad als gastheer van de avond fungeerde. Onder de gasten ook enkele patiënten die door deze vreselijke ziekte zijn getroffen. Uiteraard onze eigen Freek Buitenweg, oud- fotograaf van AlmeloNieuws.nl die ruim vier jaar geleden de diagnose kreeg gesteld.
Dr. Reinout van Vliet (’t Roessing) zette de aanwezigen in heldere bewoording uiteen wat de zenuwziekte ALS inhoud en hoe dat ziektebeeld verloopt. Bij ’t Roessing zet hij zich in om de levenskwaliteit van patiënt en familie - zo lang als mogelijk is - overeind te houden, want ook dat vormt volgens Van Vliet een belangrijk onderdeel naast de research hoe deze dodelijke ziekte eigenlijk ontstaat. Zo’n 1.500 patiënten in Nederland hebben ALS. In het ALS Centrum te Utrecht worden de krachten gebundeld om onderzoek te doen naar het ontstaan van het afsterven van zenuwen, want dat is in feite wat een ALS-patiënt overkomt.

Veiling
Naast een verloting werden tijdens de avond door ‘veilingmeester’ Jan Medendorp diverse kavels aan de man gebracht op zijn geheel eigenzinnige wijze. O.a. door spelers gesigneerde shirts van Heracles Almelo en Fc Twente, een ballonvaart, een beauty-verzorging en wat dies meer zij, gingen onder de hamer. Zo regelde de Almelose ondernemer Henk Bolk een bezoek aan het ministerie van Justitie met ontvangst van minister Ivo Opstelten en een ontvangst in het Torentje bij minister-president Mark Rutte en dat bracht het totaal van de avond naar z’n 20.000 euro ten bate van de strijd tegen ALS.

Fotoreportage (46 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina