Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-10-2014  

Toekomst luchthaven als ‘Technology Base Twente´

 

“Twente moet kiezen voor de nieuwe maakindustrie en daarom het vliegveld omarmen als symbool voor de revival van het industriële bedrijfsleven. Het vliegveld is dan de samenbindende factor voor clusters van complementaire hightech bedrijven. Met deze ‘stip op de horizon’ blijft Twente een rol spelen in de sterk concurrerende wereldeconomie,” aldus commissievoorzitter Bernard Wientjes. “De regio heeft fantastische bedrijven en kennisinstellingen. Om een aantrekkelijk en concurrerend gebied te blijven is de vraag: waar blinkt Twente in uit? Op basis van de vele gesprekken en analyses hebben wij deze gezamenlijke lijn ontwikkeld. Deze visie maakt het mogelijk om zowel het luchthavengebied als de industrie van een unieke propositie te voorzien en het bijzonder mooie en groene gebied met duurzame bedrijvigheid te combineren.”

Minister Kamp is positief over het advies van de commissie Wientjes: “Twente is een sterke regio met goede groeikansen. Door te focussen op duurzame hightech bedrijvigheid en ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen de krachten te laten bundelen, worden deze kansen nóg beter benut. Zo versterken we de economie van Twente en daar profiteert heel Nederland van.”

Twente is een regio met potentie, maar de economische structuur is kwetsbaar en de (inter)nationale positionering onvoldoende. Het niet doorgaan van de plannen voor commerciële burgerluchtvaart heeft geleid tot het instellen van een commissie onder voorzitterschap van Bernard Wientjes. Deze ‘Commissie van Wijzen’ heeft zich gebogen over de economische problematiek van de regio en de toekomst van de luchthaven Twente. De hoofdlijnen van het advies voor de regio Twente zijn:

- Sluit vanuit Europa aan bij de mondiale ontwikkelingen door binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid te focussen op de regionale kracht van ‘Advanced Materials and Manufacturing’ ofwel: de nieuwe maakindustrie.
- Investeer in de (fysieke) infrastructuur en bepaal vestigingscriteria om een aantrekkelijke internationale regio te blijven.
- Maak met respect voor het gebied een iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone.
- Behoud minimaal de komende 10 jaar de start- en landingsbaan en de mogelijkheid voor beperkt vliegen en luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid.
- Zorg dat het gebied in samenhang wordt ontwikkeld: voorkom versnippering.
- Geef een vierhoofdig Topteam de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de beleidsstrategie om Twente tot een Topregio voor 'Advanced Materials and Manufacturing' te maken.
- Stel regionaal belang boven eigen belang. Durf hierin keuzes te maken in het algemeen belang, onder meer door gezamenlijke agenda’s gericht op resultaat.

Achtergrond Commissie van Wijzen
Op verzoek van de Provinciale Staten van Overijssel en gesteund door de gemeenteraad van Enschede is een onafhankelijke adviescommissie in het leven geroepen, de Commissie van Wijzen. De commissie onderzoekt de kansen voor een duurzaam economisch sterker Twente en welke rol de voormalige luchthaven Twente daarbij kan spelen.
Op basis van bestaande rapportages, interviews en gesprekken met betrokken partijen en ideeën uit de maatschappij is een analyse gemaakt. De commissie is 6 september 2014 gestart en heeft haar advies op 30 oktober 2014 aangeboden aan de commissaris van de Koning, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten en de burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten.
De commissie staat onder voorzitterschap van Bernard Wientjes, tot voor kort voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. De andere leden van de commissie zijn Hilde Blank (directeur BVR adviseurs ruimtelijke ontwikkeling Rotterdam), Frans van Vught (Voormalig Rector Magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, voormalig lid van het Innovatieplatform, thans top-adviseur bij de Europese Commissie) en Loek de Vries (bestuursvoorzitter en CEO van Koninklijke Ten Cate NV). De commissie wordt ondersteund door de griffier van Provinciale Staten van Overijssel, Renée Wiggers.

 

Archief
Terug naar vorige pagina