Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-10-2014  

Middelkamp op oorlogspad tegen Overijssel

 

ALMELO – Juridisch adviseur in milieuzaken Marcel Middelkamp heeft een flinke bron van inkomsten aangeboord. De Almeloër heeft sinds afgelopen juli al MOB 149 handhavingsverzoeken, 475 WOB-verzoeken over verleende Natuurbeschermingswetvergunningen en 223 bezwaarschriften tegen Nb-wetvergunningen ingediend bij het bestuur van de provincie Overijssel.
Gedeputeerd Hester Maij maakte dit eerder deze week bekend tijdens een kennisbijeenkomst voor melkveehouders in Twente en de Achterhoek.
Middelkamp doet dat namens de Nijmeegse organisatie Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB). MOB bestaat uit een aantal fanatieke milieuactivisten die in heel Europa ten strijde trekken tegen uitbreidingen van agrarische bedrijven met vee en pluimvee vanwege de gestelde hogere ammoniakuitstoot die de schaalvergroting met zich mee zou brengen. Nederland is daarbij een speerpunt vanwege de hoge vee-dichtheid die er feitelijk al bestaat.
In aanloop naar de verwachte nieuwe milieuwetgeving rondom de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), maakt Middelkamp volgens gedeputeerd Maij ‘misbruik’ van de lacune die is ontstaan in afwachting van de wet PAS. De wet PAS gaat onder meer regelen hoeveel mest boeren mogen uitrijden.
Middelkamp erkent in dagblad Tubantia dat hij met een groot project bezig is en de provincie op de knieën wil krijgen. Namens MOB dient de Almelose juridische adviseur tegen elke bouwaanvraag in de agrarische sector een bezwaar in om onherroepelijke vergunningen te voorkomen. MOB geeft op haar website overigens geen berekeningen over hogere uitstoot van stikstof door de uitbreidingen in de sector. Ook is niet te lezen in hoeverre rekening wordt gehouden met het dalende aantal agrariërs.
De Universiteit Wageningen heeft recent bezwaren geuit tegen het rekenmodel dat de overheid hanteert inzake stikstof-uitstoot. Volgens de uitkomsten van een onderzoek naar stikstof-uitstoot door agrarische bedrijven, blijkt de uitstoot lager dan de aanames in het rekenmodel. Een lichte domper dus voor Middelkamp en de activisten van MOB.

Archief
Terug naar vorige pagina