Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-08-2014  

Spoedbevallingen alleen in Almelo en Enschede

 

ALMELO – De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT hebben een coöperatief akkoord over de klinische bevallingen in Twente. De laatste jaren bestond er veel ophef vanwege een aangekondigde sluiting van de klinische verloskunde in ZGT Almelo en het openhouden van de post Hengelo. Dat leidde zelfs tot Kamervragen en verwijten over en weer van ziekenhuisdirecties. Ook de landelijke stuurgroep Zwangerschap en Geboorte sprak zich uit voor een betere geografische spreiding en dat advies werd door de Twentse gynaecologen en de Kring Twentse Verloskundigen omarmt. Het resultaat is dat met ingang van 1 januari 2015 de klinische verloskunde wordt geconcentreerd in ZGT Almelo en MST Enschede.
De zorgwinst is dat de klinische verloskunde in Twente 24 uur per dag is bemand door specialisten zoals een gynaecoloog en kinderarts, waardoor het risico op complicaties en sterfte wordt verkleind.
Achteraf komt het ook de ZGT-ziekenhuizen in Hengelo en Almelo beter uit. De noodzakelijke kostenreductie leidt er toe dat de acute zorg in ZGT Almelo wordt geconcentreerd en de planbare zorg in ZGT Hengelo.

Lees ook: ZGT krijgt er flink van langs in verloskunde debat

Archief
Terug naar vorige pagina