Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-06-2014  

Rutte: Optimistisch over economie Overijssel


Premier Rutte bij het bezoek aan de Almelose Ruiterdagen.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Minister-president Mark Rutte is zeer optimistisch over de economische kracht van Overijssel. In het programma ‘Het Ochtendhumeur’ van RTV Oost wees Rutte o.a. op de ontwikkeling van de Regio Zwolle als knooppunt naar het noorden van het land en de innovatieve ontwikkelingen rond de Universiteit Twente. De premier wees in deze op de ontwikkelingssubsidie van Bill Gates die 7.5 miljoen euro ter beschikking stelt. Hij ze verder; "Als ik dat aan de vooravond van economische groei combineer met de nuchtere mentaliteit die hier heerst, kan de regio wellicht meer dan gemiddeld profiteren van de economische groei en de kansen die komen."
In het programma, dat vorige week in Almelo werd opgenomen voorafgaand aan een privébezoek aan Bolk Transport en de Almelose Ruiterdagen, ging Rutte ook in op vragen over de toenemende druk van vrachtverkeer per spoor, grotere samenwerking van de provincies Overijssel en Gelderland en de gestegen brandstofaccijns die pomphouders in de grensstreek en transporteurs een doorn in het oog is. Volgens Rutte doet minister Schulz er alles aan om de overlast van transport over spoor in te perken. (Zij investeert fors in transport over water naar Twente – red.) De accijnsverhoging werd door Rutte verdedigd omwille van de staatskas maar hij snapte dat dit wel pijn doet bij de pomphouders langs de grens. Ondanks ‘vluchtgedrag’ van transporteurs en particulier zijn de inkomsten van brandstofaccijns landelijk gestegen, zo werd eerder al duidelijk. Rutte wees er op dat er ook periodes van omgekeerd profijt zijn geweest. Toch heeft de Tweede Kamer nog deels haar twijfels over hogere aacijnsopbrengsten, zoals eerder CDA’er Pieter Omtzigt liet blijken.
Rutte ziet veel in provinciale samenwerking van onderaf. Volgens de premier kunnen Overijssel en Gelderland daar samen beter aan worden. Het kabinetsplan om Flevoland, Utrecht en Noord Holland samen te voegen, leed vorige week schipbreuk.
Hoe interviewers Jan Medendorp en Martin Steenbeeke en de gasten Urenco-directeur Huub Rakhorst en bestuursvoorzitter De Vries van Koninklijke Ten Cate ook hun best deden, de premier liet zich niet uit over het ‘afblazen’ van de ontwikkeling van de burgerluchtvaart op de voormalige vliegbasis Twente.

Archief
Terug naar vorige pagina