Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-05-2014  

Goed jaarresultaat 2013 voor Cogas

 

Investeren in de verduurzaming van Twente
In zijn verslag geeft de directie van Cogas aan een stimulerende rol te willen spelen ten aanzien van de verduurzaming van Twente. Cogas heeft daartoe diverse initiatieven genomen en participeert in meerdere samenwerkingverbanden. Zo is het bedrijf betrokken bij de studie naar zogenaamde smart grids, slimme netwerken, zowel voor elektriciteit als voor gas. De verwachting is dat in de toekomst de belasting van elektriciteitsnetten veel onregelmatiger zal worden, enerzijds als gevolg van invoeding door met name zonnepanelen, anderzijds door toenemende vraag naar elektriciteit, onder meer door meer elektrische auto’s en door een groeiend aantal warmtepompen. Bij gasnetten zal de invoeding van groen gas toenemen. Voor al die nieuwe ontwikkelingen zullen de netwerken up to date moeten worden gehouden. Mede met het oog daarop werd in 2013 door Cogas voor 17,3 miljoen Euro geïnvesteerd.

Lage storingscijfers in 2013

Evenals in voorgaande jaren was de uitval van de gas- en elektriciteitsvoorziening als gevolg van storingen bij Cogas ook in 2013 weer laag. Gemiddeld zat een afnemer bij Cogas in 2013 gedurende 20 seconden zonder gas, tegen een landelijk gemiddelde van 1 minuut. De gemiddelde storingsduur voor elektriciteit was bij Cogas in 2013 6,5 minuten, tegen landelijk 22,6 minuten.

Minder omzet de komende jaren
Voor de komende jaren verwacht Cogas aanmerkelijk lagere resultaten dan in de afgelopen jaren. Oorzaak daarvan is de prijsregulering door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaraan netbeheerders als Cogas zijn onderworpen. Voor de nieuwe reguleringsperiode 2014-2016 heeft de ACM de maximaal toegestane tarieven voor alle netbeheerders fors naar beneden bijgesteld. Voor Cogas betekent dit een omzetderving van ongeveer 8 miljoen Euro. De directie geeft in zijn verslag aan dat kostenbesparing en verdere efficiëncyverbetering daarom vereist zijn. Deze acties zijn al in 2013 ingezet en zullen in 2014 worden voortgezet.
 

Archief
Terug naar vorige pagina