Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
18-04-2014  

EnHoe! wint vrijwilligersprijs Landschap Overijssel

 

Natuurwerkgroep EnHoe uit Hengelo/Enschede winnaar vrijwilligersprijs
Roel Munneke uit Hengelo, coördinator van de donderdaggroep van natuurwerkgroep EnHoe! kreeg de vrijwilligersprijs van Landschap Overijssel overhandigd door Martin Knol, voorzitter van de Raad van Toezicht van Landschap Overijssel. De wisselbeker, een keramiek van kunstenares Marry Algra uit Emmen bij Dalfsen, mag de groep een jaar mee naar huis nemen. Ook ontvingen zij een oorkonde.

Deze Natuurwerkgroep heeft een groep van 25 deelnemers die iedere donderdag bij elkaar komen in een van de landgoederen tussen Enschede en Hengelo. In de groep zitten mensen die vanwege hun gezondheid baat hebben bij werken in de natuur, met een duidelijk omschreven klus. Ook om die reden is er ook grote betrokkenheid bij de ontwikkelingen rond het vliegveld. De donderdaggroep is in 10 jaar tijd gegroeid van 4 personen naar maximale bezetting ca 25 tot 30 personen.

Landgoederen in Twente
Het informatieve deel van de Kapavond ging over de landgoederen van Twente.
Elyze Storms van het Gelders Genootschap. Historische buitenplaatsen en landgoederen vormen een bijzonder type cultuurhistorisch erfgoed. De landhuizen werden gebouwd voor particuliere families om te recreëren gedurende de zomermaanden. Wegens hun omvang en wijde verspreiding door heel Nederland zijn de historische buitenplaatsen en landgoederen belangrijke dragers van het cultuurlandschap. Vooral daar waar we kunnen spreken van landgoederenzones (bijv. de Twentse textiellandgoederen) heeft het wel en wee van de buitenplaatsen en landgoederen een grote invloed op de kwaliteit van het huidige en toekomstige landschap.

Ontmoeting
Op de Kapavond komen oude en nieuwe groepen bij elkaar om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen in het vrijwillig landschapsbeheer en ervaringen uit te wisselen.
Vrijwilligers werken aan het onderhoud van vele duizenden knotwilgen, fruitbomen, meidoornheggen en oevers. Ook is er gewerkt op heideterreinen, in poelen en in bos. Het landschap van Overijssel is door de inzet van vrijwilligers veel mooier geworden.

Na de zomer gaan de meeste groepen weer aan het werk. De Natuurwerkdag op 1 november 2014 is de officiële opening van het nieuwe seizoen in het landschapsonderhoud. Landschap Overijssel ondersteunt graag nieuwe buurt- en bewonersinitiatieven om natuur en landschap in de eigen omgeving te helpen onderhouden! Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk of ondersteuning van buurtinitiatieven? Neem dan contact op via www.landschapoverijssel.nl .
 

Archief
Terug naar vorige pagina