Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-03-2014  

Green Team Twente bouwt ultra-zuinige waterstofauto


Het voertuig uit 2013 is nog verder ontwikkeld. In 2013 werd het team van UT derde. Nu moet ook de goedkeuring van de RWD worden verkregen om op de openbare weg te mogen rijden.
 

Het team heeft in 2013 ook geprobeerd hun UrbanConcept-voertuig door de RDW-keuring te krijgen. Een te hoge elektromagnetische straling was toen de spelbreker. “Het zou geweldig zijn als we in mei de openbare weg op mogen met ons voertuig. Ondanks deze ambitie, willen we geen concessies doen in de prestaties. Daarom hebben we besloten eerst de race te rijden en pas daarna voor de keuring te gaan”, zegt Sander Schotman, woordvoerder Green Team Twente. “Met een kenteken mogen wij de openbare weg op. Hiermee hopen wij waterstof meer op de kaart te zetten als brandstof van de toekomst.” Het UrbanConcept-voertuig zal worden gekeurd als brommobiel, omdat dit in de snelheidscategorie past die tijdens Shell Eco-marathon wordt gereden. In 2012 debuteerde het team tijdens Shell Eco-marathon en veroverende direct de eerste plaats met hun UrbanConcept-voertuig in de waterstof klasse. Vorig jaar werd het team derde in hun klasse met een verbruik van 77,6 km/kWh. Het nieuwe voertuig zal op 29 maart getest worden op vliegveld Twente.

De competitie en voertuigen
Met 19 teams van 17 verschillende universiteiten, hogescholen en middelbare scholen, is Nederland één van de best vertegenwoordigde landen tijdens Shell Eco-marathon Europa. Teams kunnen deelnemen in twee klasses, namelijk de Prototype klasse en de UrbanConcept klasse. In de Prototype klasse rijden futuristische, gestroomlijnde auto’s, waarbij de primaire ontwerpoverweging draait om het verminderen van wrijving en maximaliseren van efficiëntie. In de UrbanConcept klasse rijden de meer conventionele voertuigen, ontworpen en gebouwd op basis van wegwaardige specificaties die voldoen aan de behoeften van de moderne automobilist. Er kan worden gereden met zeven verschillende soorten brandstoffen. Benzine, diesel, ethanol, FAME en GTL behoren tot de conventionele mogelijkheden. De alternatieve energiedragers zijn, waterstof en elektrisch (met mogelijke ondersteuning van zonne-energie).

Een vierdaags evenement: Wat is er te zien?
Shell Eco-marathon is gratis te bezoeken en biedt naast de studentencompetitie een breed aanbod aan interactieve en educatieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Een plek waar bezoekers op bijzondere wijze in aanraking komen met allerlei vormen van energie en het gebruik hiervan. Bezoekers kunnen zich aanmelden via: www.shellenergylab.nl
 

Archief
Terug naar vorige pagina