Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-02-2014  

Fusie tot Twentestad geeft pas powerrrrr

 

ALMELO – Tijdens de bijeenkomst van Zakelijk Almelo maandagavond in het Theaterhotel, pleitte de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten onomwonden voor een fusie van de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld onderstreepte die visie en maakt zich feitelijk al jaren onderdanig aan Enschede. Bedenkelijker waren burgemeester Sander Schelberg van de gemeente Hengelo en zijn Bornse collega Rob Welten. Toch werken de gemeente al veel samen en zijn diverse ambtelijke diensten al samengevoegd zoals de sociale recherche en het belastingkantoor Twente voor heffing en inning van gemeentelijke lasten.
Burgemeester Theo Schouten van de gemeente Oldenzaal nodigde zichzelf uit voor dit burgemeestersdebat o.l.v. vragensteller Martin Steenbeeke. Schouten speelde meer een afstandelijke rol omdat de gemeente Oldenzaal deels samenwerkt met de Netwerksteden maar ook met de gemeenten in Oost Twente. Ook burgemeester Rob Welten (Borne) gelooft niet in van boven gedropte ideeën maar zoekt juist draagvlak van onderaf voor clustering.
Feit is ook dat de plattelandsgemeenten in Twente zich juist afzetten tegen de stedelijke clustering omdat zij verlies van invloed vrezen en meer de lobby richting Zwolle zetten waar het provinciebestuur zetelt.
Volgens Den Oudsten had Twente meer kans op vestiging van het hoofdkwartier van Politie Oost gehad, indien de Netwerksteden al een gemeente Twentestad met 300.000 inwoners hadden gevormd. Nu zit dat hoofdkwartier in Apeldoorn.
De mening van Den Oudsten werd onderstreept door Mr. Ger Vermeulen. De topman van de Rechtbank in Almelo is van mening dat het behouden van de rechtbank voor Twente een dubbeltje op zijn kant is geweest en dat zou met één Twentestad geen enkel probleem hebben gevormd. Nu zit de top in Zwolle met een justitieel bolwerk van 900 personeelsleden.

Gewezen werd door Den Oudsten op ontwikkelingen zoals rond de UT en de kennisontwikkeling in Twente als kanshebbers voor economisch perspectief. De Hengelose burgemeester Schelberg wees in deze op het realiseren van de campus in Hengelo die door Thales wordt ontwikkeld. Een investering van 50 miljoen euro.
Den Oudsten liet niet na op te merken, dat door echte bundeling van krachten Twente pas echt met de vuist op tafel kan slaan in Den Haag. Hij was het dan ook niet geheel eens met minister Henk Kamp van economische zaken die Twente onlangs lovend toesprak tijdens het jaarlijkse Twente Diner. Ten aanzien van de binnensteden waren de burgemeesters somberder. Den Oudsten: “Twente moet scherper kiezen. We trekken de drie binnensteden (Enschede, Hengelo, Almelo – red.) niet meer overeind. Daar moet Twentebreed over worden gebrainstormd”. Volgens Den Oudsten is er een teveel aan vierkante meters detailhandel in Twente.

Het burgemeestersdebat vond plaats nadat 10 jaar geleden bij de oprichting van Zakelijk Almelo, de burgemeesters ook al met elkaar in debat gingen. Dat de kloof in het Twentse burgemeesterslandschap groot is, staat echter vast en werd nog eens onderstreept door de in afwezigheid schitterende burgemeester van Wierden, Henk Robben. Wierden, dat qua ligging toch als een buitenwijk van Almelo kan worden beschouwd, zoekt juist de samenwerking met Twenterand, Hellendoorn en Rijssen/Holten.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (9 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina