Agropark met diverse grootschalige agrarische activiteiten.
Afbeelding: InnovatieNetwerk |
|
ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel wil ruimte voor Agroparken in de provincie toestaan. In zogenoemde Agroparken worden grootschalige agrarische activiteiten bij elkaar gebracht. Volgens GS is dat goed voor het milieu omdat er dan grootschalig op energie bezuinigd kan worden en ook het aantal transportbewegingen in hoeveelheid afneemt.
Jan de Wilt van InnovatieNetwerk is één van bedenkers van het Agropark. Hij vindt het jammer dat de Agroparken nooit van de grond zijn gekomen. Volgens hem is de grens aan de groei van boerenbedrijven op het platteland wel bereikt.
"Om bijvoorbeeld varkens- en pluimveehouderijen toch een kans te geven zich te blijven ontwikkelen, moet je de bedrijven van het platteland halen en vestigen op een bedrijventerrein. Dat is ook nog eens beter voor de dieren zelf, want door de schaalsprong die ondernemers kunnen maken kan er ook veel meer geld geïnvesteerd worden in zaken als dierenwelzijn en milieu."
Het idee van een Agropark is al 14 jaar oud, maar dat kwam nooit van de grond, ook vanwege de tegenstand tegen grootschalige dierhouderij. Organisaties als Wakker Dier maken zich grote zorgen over het welzijn van de dieren en vrezen het risico op uitbraken van dierziekten. Ook vindt men dat dieren niet thuis horen op een industrieterrein, maar juist op het platteland. Bij Rotterdam sneuvelde een plan voor een Agropark in het havengebied toen het de bevolking duidelijk werd dat er dan varkensstallen zouden komen van enkele verdiepingen hoog.
De tegenstand bemoeilijkt het aanwijzen van locaties. Reden waarom GS van Overijssel feitelijk geen gebied binnen Overijssel aanwijst. In het verleden werd de buurtschap Fortwijk benoorden Vriezenveen aangewezen voor grootschalige varkenshouderij, maar de gemeente Twenterand verzette zich daar jaren tegen met allerlei ‘kunstgrepen’ waardoor aanvragers afhaakten.
Concreet ligt er nu een onderzoek voor de gemeente Almelo die wil meewerken aan een Agropark tussen Almelo en Vriezenveen. Te beginnen met 20 ha om de bevolking te laten wennen. Maar uiteindelijk uit te breiden naar zo’n 130 ha.
De gemeente kocht er in de afgelopen jaren juist agrariërs weg om er 4.500 woningen te bouwen. De bouwcrisis gooide echter roet in het eten, waardoor de gemeente Almelo vele miljoenen euro’s verloor en de grond weer afwaardeerde naar agrarische waarden. Voor de gemeente wordt het dus zeker geen winstgevende zaak.
De gemeente Almelo, InnovatieNetwerk en de Universiteit van Wageningen werken eendrachtig samen om het plan benoorden Almelo van de grond te tillen. Twenterand is daar vierkant tegen en heeft iets in de melk te brokkelen omdat 38 ha. Almelo’s grondbezit binnen de gemeente Twenterand ligt. Ook de buurtschap Aadorp dat onder de gemeente Almelo valt, is vierkant tegen. Het dorp dreigt te worden ingesloten tussen bedrijventerreinen en het Agropark. De race is dus nog niet gelopen, want in verkiezingstijd is dit een heikel onderwerp. Niet voor niets dat wethouder Gerrit van Woudenbergh (VVD) dit graag nog voor de gemeenteraadsverkiezing er door had gejast!
GS van Overijssel wil dus wel de ruimte scheppen, maar laat de finale besluitvorming aan gemeenten over. Of Provinciale Staten van Overijssel daar net zo overdenkt, moet nog maar worden afgewacht. Woensdag a.s. wordt daarover vergaderd en het kan maar zo zijn dat Provinciale Staten het college van GS zal terugfluiten.
RTV Oost wijdt dinsdagmiddag om 17.30 uur in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de mogelijke komst van Agroparken in Overijssel.
Misschien dat ook nog wel ter sprake komt dat varkenshouders bij opname in het ziekenhuis automatisch in isolatie worden opgenomen om eerst volledig te worden getest op Meticillineresistente Staphylococcus aureus. Eerder onderzoek wees uit dat 1 op de 4 varkenshouders is besmet met dit virus. Staphylococcus aureus bij veehouders
|