Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
29-01-2014  

MVO Award 2013 voor Landbouw op Peil

 

Stimuleringsregeling
Waterschap Vechtstromen gaat het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro inzetten voor een stimuleringsregeling om het project Landbouw op Peil verder uit te rollen. Daarover zegt Stefan Kuks: ‘De MVO Award is voor ons een aanmoediging om door te gaan om het ingeslagen pad.’ Vanuit het bestaande partnerschap (waterschappen Vechtstromen, Reest en Wieden en Rijn en IJssel) zullen honderd landbouwbedrijven in het gebied Rijn Oost worden voorzien van een bedrijfswateradvies en zo het gebied klimaatbestendig maken. ‘Zo blijven we gezamenlijk investeren in de vitaliteit van de landbouw en gaan we samen verder met deze manier van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen,’ besluit een trotse Stefan Kuks.

Over Landbouw op Peil

Het klimaatbestendig maken van het watersysteem en het verbeteren van de waterkwaliteit op hogere zandgronden hebben veel invloed op de landbouw. Om grip te houden op het gewenste waterpeil onderzoeken de waterschappen Vechtstromen, Reest en Wieden en Rijn en IJssel, de provincies Overijssel, Drenthe en Gelderland, LTO-Noord en het ministerie van Economische Zaken, samen met individuele agrarische bedrijven, welke maatregelen in de praktijk werken.
Zo kunnen we in de toekomst inspelen op de veranderende omstandigheden en de schade door droogte en vernatting van gronden beperken. Doel van het project Landbouw op Peil is dan ook het verbeteren van het waterbeheer met oog op de toekomst, zodat een vitale landbouw behouden blijft. Vanaf 2011 hebben vijftien agrarische ondernemers in Oost-Nederland hun grond beschikbaar gesteld voor onderzoek en experimenten op het gebied van peilmetingen, peilbeheer en experimenten met gewaskeuze. Het project werd eind 2013 afgesloten.

De NWB Bank

Naast een sterke financiële positie en een efficiënte bedrijfsvoering hecht de NWB Bank veel waarde aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. De NWB Bank wil bijdragen aan een stabiele en robuuste financiële sector die op zijn beurt bijdraagt aan een economie die de mens dient en daarbij het leefmilieu zo min mogelijk belast. Daarom verstrekt de NWB Bank alleen leningen aan instellingen of activiteiten die de uitgangspunten van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) naleven. De MVO Award, die de bank heeft ingesteld en jaarlijks wordt uitgereikt, ondersteunt dit uitgangspunt.

Landbouw op Peil ontvangt subsidie uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Archief
Terug naar vorige pagina