Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-12-2013  

Enschedese visie onrechtmatig bij aanvraag WWB

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede wil elke aanvrager van een uitkering via de Wet Werk en Bijstand (WWB) verplichten om in een tijdsbestek van vier weken minimaal 20 sollicitaties te verrichten voordat de aanvrager zich na vier weken opnieuw kan melden. Ook dient men zich volgens de Enschedese visie minimaal bij vijf uitzendbureaus in te schrijven. Bovendien dient men volgens die visie elk aangeboden werk te accepteren ook al past dat niet bij de studie of het werk wat men voordien heeft verricht. Kan dat zomaar? Die vraag laat zich gelden, want meestal komt een aanvrager van een WWB-uitkering uit een WW-situatie en heeft men de nodige sollicitaties al lang achter de rug. Daar komt bij dat de gemeente Enschede dreigt met een lagere uitkering als een soort boetedoening.
Juridisch bureau JEEJAR in Almelo heeft daar echter een andere mening over en acht het voorgenomen handelen van de gemeente Enschede in strijd met de wetgeving. JEEJAR acht de eerste datum van aanvraag als leidend en ziet in de poging van de gemeente Enschede niet meer dan een ordinaire poging om te bezuinigen op kosten van minima die het toch al beroerd hebben. Bovendien is het tijdelijk verlagen van een uitkering gebonden aan het minimumbestaansinkomen en daar is de WWB juist voor bedoeld.
Enschede loopt volgens JEEJAR ver voor de muziek uit, omdat het nog lang niet zeker is of de beoogde ‘zoekperiode’ die de wetgever per 1 juli 2014 wil laten ingaan, door het parlement in Den Haag wordt aangenomen.

Archief
Terug naar vorige pagina