Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-11-2013  

Holterhoek speelt rol in NSA-afluisterpraktijk


Zo zagen Russische satellieten Kamp Holterhoek bij Eibergen.
 

EIBERGEN – De Nederlandse militaire afluisterpost Holterhoek bij Eibergen speelde een rol bij de afluisterparktijken van het Amerikaanse NSA. Dagblad NRC beschikt over die informatie die door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden werden geopenbaard. De afluisterpost in Eibergen werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen om met name het Oostblok af te luisteren. In 1955 werd Holterhoek operationeel als gezamenlijke afluisterpost van Luchtmacht, Landmacht en Marine.
Zo werd in Holterhoek al vroegtijdig gesignaleerd dat de Russen van plan waren Tsjechië in te vallen in 1968. Zo ook de Russische dreiging hetzelfde te doen in Polen toen Lech Walesa de arbeidersbeweging teveel smoel gaf. Generaal Jaruzelski kondigde daarop de staat van beleg af en zette Walesa in 1981 gevangen om hem in 1982 weer ‘vrij’ te laten. Nadat Walesa in 1983 de Nobelprijs voor de vrede ontving in Stockholm, keerde langzaam het tij voor Walesa en zijn arbeidersbeweging Solidarność en koos Jaruzelski voor het overleg dat leidde tot de verkiezing van Walesa als staatshoofd in 1990.
Het werd in Eibergen allemaal afgeluisterd door Nederlandse militairen die o.a. de Russische taal machtig waren en ongetwijfeld ook door andere militaire afluisterposten in Europa door andere staten.
Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het losmaken van staten uit het Warschaupact, leek de rol van luisterpost Holterhoek uitgespeeld en werd er nauwelijks nog in geïnvesteerd. Het waren de Amerikanen die fors investeerden in het antennepark om Holterhoek een rol te geven in o.a. het afluisteren van radio en telefonie van Afghanistan en omliggende landen. Vooral de ‘bewegingen’ van de Taliban speelde een prominente rol bij het afluisteren en die gegevens werden één op één gedeeld met de Amerikanen in de tijd dat Nederland deel nam aan de Vredesmacht in Uruzgan.
De rol van Holterhoek in het afluisteren van de Taliban werd inmiddels bevestigd door de Defensiestaf in Den Haag en werd ook bevestigd dat Holterhoek nog steeds operationeel is.
 

Archief
Terug naar vorige pagina