Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
06-11-2013  

Ontspoorde vrachttrein legt Almelo-Hengelo lam

 

BORNE - Bij Borne is vanmorgen een goederentrein ontspoord. Volgens Prorail was het loopvlak van een der wielen versleten waardoor de trein over een lengte van meer dan 5 kilometer schade aanrichtte aan dwarsbalken, rails en elektronica. Ook het perron in Hengelo en Borne raakten beschadigd.
De machinist van de goederentrein had niet door dat er iets mankeerde en werd door een tegemoet komende collega er op geattendeerd dat er iets niet pluis was.
Onderweg spuwde de trein vonken en rook en knapten er spontaan onderdelen af. Pas voorbij Borne in de richting Almelo kwam de trein tot stilstand. De op zes na laatste wagon geladen met grint, staat naast de rail. Prorail verwacht tot maandag 11 november nodig te hebben om alle schade te verhelpen. Tot dan is er geen treinverkeer mogelijk op het internationale traject. Reizigers tussen Deventer en Hengelo kunnen omreizen via Zutphen. Mensen die vanuit Amsterdam richting Berlijn willen, kunnen omreizen via Utrecht, Arnhem, Duisburg. Tussen Hengelo en Almelo worden bussen ingezet.
Klik hier voor foto's

Update:
Het 101 geniebataljon uit Wezep gaat ProRail helpen de 40 ton wegende ontspoorde goederenwagon in Borne weg te takelen. Daarvoor moet eerst een noodweg worden aangelegd dwars door de weilanden om de wagon beladen met grind weg te takelen en op een dieplader te zetten. Pas daarna kan de trein weer gekoppeld worden om weg te rijden. Het herstel van het spoor over meerdere kilometers vergt zeker t/m zondag. De klus heeft een omvang die normaal gesproken zo’n 1,5 jaar aan planning kost. Nu wordt teruggegrepen op bestaande draaiboeken en ProRail hoopt dat maandag weer treinen kunnen rijden tussen Hengelo en Almelo.

De SP en het CDA in de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over de ontspoorde goederenwagon bij Borne. De wagon van het type Fccpps van RailPro is vaker bij ontsporingen betrokken. Ook zetten de fracties vraagtekens bij nog meer goederentreinen over het spoor door Twente.
Lees verder…


Archief
Terug naar vorige pagina