Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-11-2013  

Steden Twente ontwikkelen samen verder

 

ALMELO – De tijd van een dubbele ontwikkelingsagenda voor de vijf grote steden in Twente lijkt eindelijk voorbij. Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal gaan gezamenlijk beleid ontwikkelen voor woningbouw en industrieterreinen.
Door de crisis is het besef doorgedrongen dat niet elke gemeente hetzelfde kan doen terwijl de bevolkingsgroei in de toekomst in Twente eerder zal afnemen dan toenemen.
De samenwerking is jarenlang onderwerp van gesprek geweest maar nimmer werd de nu aangekondigde stap gemaakt. De bundeling van krachten op onderdelen van het ambtelijk apparaat in de afgelopen jaren heeft kennelijk eveneens bijgedragen dat samenwerking plannen sterker kan maken.
Vooraleerst moet er nog driftig worden geschrapt in diverse bestaande plannen en zal het verlies op nog te schrappen projecten moeten worden genomen.

Het plan tot vergaande samenwerking in de ontwikkelingsagenda van stedelijk Twente werd dinsdagmiddag in het Almelose stadhuis gepresenteerd. Zo schrapte Almelo al grotendeels de ontwikkeling van Waterrijk en schreef daar 50 miljoen euro verlies op af. Ook de andere steden zullen hun woningbouwprogramma’s moeten aanpassen. Wel werd men het op B&W niveau eens over de woningbouwlocaties Bornse Maten in Borne en Dalmeden in Hengelo als zijnde de belangrijkste ontwikkelingslocaties voor stedelijke woningbouw in Twente.
Ook de industriegebieden XL Businesspark bij Bornerbroek (gem. Almelo), Oosterveld in Hengelo en Jufferenbeek-Zuid in Oldenzaal kregen een ster als zijnde de ontwikkelingslocaties met prioriteit.
Het bestuurlijke akkoord moet nog wel in de vijf gemeenteraden worden bekrachtigd.

Archief
Terug naar vorige pagina