Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-10-2013  

Stormschade neemt toe in Overijssel

 

ALMELO – Nederland gaat gebukt onder een stevige Zuidwester storm. Het gevaarlijkst is het in de Westelijke provincies en de Waddeneilanden waar de stormkracht oploopt tot windkracht 11/12.
In Overijssel valt tot nu toe de schade mee en blijft het beperkt tot omgewaaide bomen, aanhangers en dakbedekkingen zoals bij een verzorgingstehuis in Zwolle aan de Willemskade.
In Amsterdam viel 1 dode door een omgevallen boom op een auto. Een andere automobilist kon worden bevrijd en werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Ook viel een boom op een woonboot, zonen woonboten en raakten woonboten los van de kade. De NS heeft na de lijn Utrecht-Amsterdam meerdere tjaecten uit dienst genomen vanwege omgevallen bomen en stormschade aan de bovenleidingen. In IJmuiden bleek het de ferry met 1000 passagiers aan boord niet mogelijk om de haven binnen te varen. Op open zee wordt beter weer afgewacht. De zwaarste windstoten werden gemiddeld gemeten op de westpunt van Vlieland met 151 km/uur. Dat is orkaankracht en het zwaarst ooit gemeten.
In Noordwest-Nederland, de Wadden en de Noordelijke provincies kan de storm nog toenemen. In Overijssel neemt de storm inmiddels af. In Zeeland en Zuid Holland is code Rood ingetrokken.

UPDATE
De schade is fis door de Zuidwester die over het land raasde. De brandweer zal nog tot laat in de avond bezig zijn om wegen vrij te maken van omgevallen bomen. De NS heeft alle moeite om spooorlijnen boomvrij te krijgen en bovenleidingen te herstellen. Het traject Utrecht-Amsterdam wordt pas dinsdag weer in gebruik genomen. In totaal zijn 25 treintrajecten getroffen. Waterleiding Vitens moet meer dan 50 gebroken leidingen herstellen door ontwortelde bomen.
De brandweer in Twente kreeg 450 meldingen en zette daar 30 voertuigen en 200 brandweerlieden in.


<< Op de Burcht in Almelo waaide ook een fikse boom om.
Foto: @markkiffen.nl
Meer stormfoto's in Overijssel - klik hier

Ook op De Wadden hield de storm flink huis. Op Ameland werden meerdere panden in de dorpen Nes, Buren, Ballum en Hollum flink getroffen door omgevallen bomen. Klik hier voor de foto's van Truus Kiewied.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina