Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-10-2013  

Zoektocht explosieven kanaal Almelo-De Haandrik

 

ZWOLLE – In opdracht van de provincie Overijssel gaan duikers op 49 verdachte plekken in het kanaal Almelo – De Haandrik op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die plekken zijn middels een bodemscan aangemerkt als zijnde metalen voorwerpen. Omdat uit archiefgegevens is gebleken dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied ook bommen zijn afgeworpen, wordt dat nu onderzocht maar het kunnen ook andere metalen voorwerpen zijn.
De preventieve zoektocht is nodig omdat het kanaal wordt uitgediept om grotere schepen met containers te kunnen laten varen. Meerdere bruggen in het traject Almelo – De Haandrik zijn al vernieuwd.
In 2009 werd al een proefvaart (foto) gehouden met gekoppelde schepen beladen met containers door de Rijssense transportonderneming Nijhof - Wassink. Containertransporten over water zorgen er voor dat per vaart zo’n 30 vrachtwagens minder over de weg moeten.

Inloopavond

Om bewoners en andere belangstellenden over de duikwerkzaamheden te informeren, organiseert de provincie Overijssel een inloopavond. Deze vindt plaats op woensdag 30 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in dorpshuis ’t Aahoes, Albardastraat 20 in Aadorp (Almelo). Tijdens de inloopbijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de provincie Overijssel en de aannemer aanwezig om vragen te beantwoorden over het uitgevoerde onderzoek en de werkwijze en planning van de duikteams.

Archief
Terug naar vorige pagina