Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-10-2013  

Eerste staking in 400 jaar bij Grolsch


Dit vrolijke beeld is passé bij Grolsch.
De stakers mochten de kantine niet in en hebben nu 'partytenten' buiten de hekken gezet om de stakers van koffie te voorzien.
 

ENSCHEDE – Het personeel bij Grolsch is het helemaal zat. Reorganisatie volgde op reorganisatie en een vaste baan zit er bijna helemaal niet meer in. In de loop der jaren na de overname door SAB Miller in 2008 zijn de verhoudingen op de werkvloer verziekt omdat voortdurend met flexwerkers en tijdelijke banen wordt gewerkt. “Ben je bijna aan een vaste aanstelling toe, dan wordt je ontslagen en kun je drie maanden later weer opnieuw starten met het lage beginloon’, vertelt een werknemer die niet met naam genoemd wil worden. Bij velen is dus de motivatie zoek omdat men weet dat binnenkort de WW wacht om tegen het laagste uurtarief weer aan de slag te kunnen. De gevolgen zijn o.a. productie-uitval dat met tijdelijke arbeidskrachten weer moet worden ingelopen.
Het cao-conflict met vakbond FNV Bondgenoten zit dus dieper dan alleen de looneis. Grolsch bood een verhoging van 0,75 procent maar de werknemers dienen dan wel 3 ATV-dagen in te leveren en moeten bovendien akkoord gaan met de invoering van variabele beloning. Na de 'prikstaking' van vorige week, liggen voorlopig de vullijnen en de expeditie stil bij Grolsch en dat voor het eerst in 400 jaar.

Fc Twente daagt Grolsch voor de rechter
Grolsch ligt ook in conflict met FC Twente over de inkoopprijs die FC Twente moet betalen voor leveranties in de Grolsch Veste. Tussen beide bestaat een langjarige overeenkomst betreffende sponsoring en verplichte afname. Fc Twente is zelfs bereid om naar de rechter te stappen om een lagere inkoop af te dwingen. De club was in het verleden al eens in onderhandeling met Heineken en recent met de Duitse brouwer Veltins.
Grolsch is de laatste jaren afgestapt van zogenoemde liberale contracten indien er leningen in het spel zijn. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat men bestuurders persoonlijk laat tekenen om deze aansprakelijk te kunnen stellen indien afnames niet conform het contract zijn.

Archief
Terug naar vorige pagina