Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
14-10-2013  

Windenergie zorgt voor stroompieken en dalen

 

ENSCHEDE – Winderenergie blijkt niet zaligmakend te zijn voor een constante leverantie van elektriciteit. Bij gunstige windomstandigheden zorgen de windmolens voor een piek in de stroomvoorziening waardoor gas en kolencentrales moeten worden stopgezet. Bij teveel wind worden windmolens stil gezet om de molens niet op hol te laten slaan. In de praktijk blijkt dat dan de stopgezette centrales niet tijdig het verlies van stroom op het netwerk kunnen opvangen waardoor dalen in de stroomvoorziening voor problemen zorgen. In Duitsland is dat al veelvuldig het geval.

Onderzoeker Stefan Nykamp van de Universiteit Twente stelt daarom dat stroom van windmolens en zonnecellenmoet worden opgeslagen in grote batterijcentrales om de pieken op te vangen en de dalen te voorkomen. Volgens Nykamp wordt het probleem ook in Nederland prangend indien het voornemen om 16 procent van de energie door windmolens te laten leveren produceren. Nykamp promoveert vrijdag op zijn onderzoek waarin de toenemende problematiek wordt geschetst.

<< Het Duitse bedrijf Younicos gaat voor een energiebedrijf een accuopslag bouwen die gedurende een uur 5 Megawatt kan leveren.

Archief
Terug naar vorige pagina