Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-04-2013  

Op weg naar een ‘afvalloos´ Twente ?

 

De 14 gemeenten zijn het erover eens: om de ambitie van 50 kilogram restafval per persoon te behalen is nu een trendbreuk nodig. Samenwerking tussen de 14 gemeenten is daarbij cruciaal.
Een regionale stuurgroep, onder leiding van milieu-wethouder Janneke Oude Alink (gem. Hengelo), gaat nu bezig met het schrijven van een regionaal advies, op basis van de uitkomsten van het rapport, dat vervolgens naar de 14 gemeenteraden gaat. De wethouder zegt hierover: ‘Tijdens het symposium hebben we de conclusie getrokken, dat het een complexe materie betreft. Het onderzoek en symposium hebben een belangrijke bijdrage geleverd in de bewustwording; om écht wat te kunnen veranderen op de langere termijn, moeten we nú gezamenlijk in actie komen. Nu zijn de 14 gemeenteraden aan zet om het debat te gaan voeren over het toekomstige afvalbeleid in Twente en de lokale invulling daarbij.’

Meerwaarde intergemeentelijke samenwerking
Afvalpreventie en het toenemend hergebruik van ingezameld afval worden steeds belangrijker en ook vanzelfsprekender. De gemeenten staan voor de uitdaging om de hoeveelheden huishoudelijk restafval terug te dringen en het hergebruik van grondstoffen verder te optimaliseren.
Regio Twente streeft naar een verdere verbetering van de grondstoffenrecycling. Onderzocht is welke meerwaarde kan worden behaald met intergemeentelijke samenwerking en afstemming van het afvalstoffenbeleid.

Van afval naar grondstoffen
Het terugdringen van restafval en een verdere verbetering van grondstoffenrecycling vraagt een omslag in het denken van afval naar grondstoffen. Herbruikbare grondstoffen voorzien in een schaarste en hebben een economische waarde.
De perspectieven voor de Twentse gemeenten zijn gunstig. Op basis van onderzoek naar de samenstelling van het huishoudelijk restafval blijkt ruim 75% van het restafval te bestaan uit in principe herbruikbare grondstoffen.

Scenario’s
Tijdens het symposium zijn vier mogelijke scenario’s besproken om tot een meer ‘afvalloos’ Twente te komen:
Optimaliseren van het huidige afvalbeheermodel.
Omgekeerd inzamelen (ondergrondse afvalcontainers en enkele tonnen aan huis voor bijvoorbeeld gft, plastic en papier).
Gebruik maken van een meerdere tonnen aan huis inclusief een grondstoffenton en restafval op afstand in ondergrondse afvalcontainers.
Milieu eilandjes (meerdere locaties op buurtniveau).

Alle scenario’s vragen om een aanpak die enerzijds gebiedsgericht moet zijn en ook een stuk maatwerk in zich moet hebben.

Archief
Terug naar vorige pagina