Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-03-2013  

Ruzie over rijksbanen in Twente


Het belastingkantoor in Almelo werd in 2004 geopend door toenmalig minister Gerrit Zalm.
Volgens de liberaal had het allemaal wel wat minder luxe gekund.
 

ALMELO/ENSCHEDE – Dit nieuws gaat over hoe de komst van Hornbach naar Almelo de verhoudingen tussen Enschede en Almelo frustreert. De Duitse bouwgigant is al jaren op zoek naar een geschikte locatie in Twente en sloot eind vorig jaar met de gemeente Almelo een deal over de aankoop van 40.000 m2 grond aan de H.R. Holstlaan.
Dat nu schoot het Enschedese college van B&W in het verkeerde keelgat omdat men zelf graag Hornbach binnen de stadsgrenzen had willen hebben. De verhoudingen tussen beide gemeenten zijn daardoor op zijn zachtst gezegd niet meer je van het. Enschede koos sindsdien haar eigen pad t.a.v. de lobby om de Belastingdienst in Twente, lees Enschede, te behouden. E.e.a. blijkt uit de notulen van de besloten raadsvergaderingen die vorige week werden vrijgegeven door de gemeente Almelo. Vooral VVD-wethouder Johan Andela zou in de besloten raadsvergaderingen daarover zijn frustratie hebben geuit.
Momenteel heeft de Belastingdienst locaties in Almelo, Enschede, Hengelo en Zwolle. Op de Twentse locaties werken elk zo’n 400 mensen. In Enschede zit de belastingdienst in verouderde panden aan de Hengelosestraat, in Hengelo op de Westermaat en in Almelo in een vrijwel nieuw gebouw pal tegenover het station, het busstation en een nieuwe parkeergarage naast de deur.
Enschede schijnt er nu voor te kiezen om via een Haagse lobby de Belastingdienst te willen concentreren in Enschede en Zwolle.
Er is dus een flinke kink in de kabel tussen Almelo en Enschede die sinds jaar en dag vrijwel gelijk optrokken in Twentse belangen als de Netwerkstad en zelfs beiden opteren voor één stad in Twente.
Daar komt voor Almelo het aangekondigde verlies van rijksbanen in het gevangeniswezen (sluiting De Karelskamp en Niendure) nog eens bij evenals al eerder aangekondigd dat een deel van de justitiedienst naar Zwolle verhuist. De penitentiaire inrichting voor meisjes Huize Alexandra in Almelo ging eerder al dicht.
Frustratie dus bij de gemeente Almelo waar al eerder duidelijk werd dat het hebben van een VVD-burgemeester geen invloed heeft bij de liberalen ‘vrienden’ in het kabinet. Ook in Hardenberg heeft de VVD-burgemeester inmiddels die ervaring opgedaan door de aangekondigde sluiting van de P.I. in het dorp Balkbrug.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina