|
|
Uitleg Cerberus Guard
Cerberus is in de Griekse mythologie de veelkoppige hellehond. In de oefening speelt het voormalige militaire vliegveld Twente een belangrijke rol. Cerberus was het embleem van de vliegbasis Twente en verwijst naar de destijds gelegerde drie squadrons van de Luchtmacht .
Daarnaast verwijst de driekoppige hond naar de drie inzetopties de Luchtmobiele Brigade;
•Grootschalige inzet met parachutes;
•Geïntegreerd optreden van grondtroepen met helikopters en vliegtuigen;
•Gemotoriseerd optreden met voertuigen.
Merkbare aanwezigheid
De oefening vindt niet alleen plaats in Twente, maar het is ook heel goed mogelijk dat we vragen aan de inwoners van Twente om mee te doen. Militairen gaan tijdens de oefening Vehicle Checkpoints (VCP’s) inrichten. Dit zijn controleposten waarbij militairen auto’s doorzoeken op aanwezigheid van wapens of explosieven. Indien u tijdens de oefening zo’n VCP tegenkomt, wordt u gevraagd om hieraan mee te werken en uw auto te laten doorzoeken. Dit is uiteraard niet verplicht. Ruim voor elke VCP staat met borden een omleidingroute aangegeven.
Vanaf het weekend van 23 en 24 maart beginnen twee eenheden van de Luchtmobiele Brigade met het inrichten van een Combat Outpost (COP) in Losser en Oldenzaal. Een Combat Outpost biedt onderdak aan ongeveer 150 militairen met verschillende voertuigen. De militairen gaan vanuit deze vooruitgeschoven posten sociale patrouilles lopen of rijden en andere acties uitvoeren. Tijdens de patrouilles is het mogelijk dat de militairen u aanspreken en een aantal vragen stellen. Ook hiervoor geldt dat medewerking geheel vrijwillig is. De acties blijven niet beperkt tot de gemeentes Losser en Oldenzaal. Ook in de gemeentes Enschede, Tubbergen en Dinkelland zijn tijdens de oefening militairen aanwezig. Het gaat in de laatstgenoemde gemeentes om kortstondige acties. Hierbij kunt u denken aan het veiligstellen van een pompstation van Vitens, een bommelding in de Grolschveste en een drietal grotere acties( helikopterinzet, voertuigen via de weg, inzet met parachutisten) op respectievelijk 25, 27 en 28 maart op een pand in de buurt van Geesteren.
Verloop van de oefening
De oefening start op maandag 18 maart op en nabij de Oranjekazerne te Schaarsbergen. Hier verzamelen de deelnemende eenheden zich en krijgen ze de laatste instructies en treffen de laatste voorbereidingen. Deze voorbereiding duurt tot en met dinsdag. Maandagnacht nemen verkenningseenheden hun positie in de omgeving van de vliegbasis Twente in. Nadat ze per helikopter worden ingevlogen brengen ze de directe omgeving in kaart. Op woensdag wordt een grote operatie via de lucht en de weg op het vliegveld Twente ingezet.
Militairen van de Luchtmobiele Brigade worden met helikopters en met vliegtuigen afgezet op het voormalige militaire vliegveld en moeten het vliegveld veroveren.
Over de weg trekken grondtroepen bij. Deze eenheden verplaatsen zich via de openbare wegen (met name in de strook zuidelijk van de A1 en noordelijk van het Twentekanaal). Tijdens deze verplaatsing stuiten de konvooien op vijandelijke groeperingen.
In de loop van de donderdag is het vliegveld ingenomen en beginnen de militairen met het inrichten van een tijdelijke basis. Vanuit deze tijdelijke basis leggen ze contact met de autoriteiten in de gemeentes Losser en Oldenzaal en brengen ze de omgeving in kaart. In overleg met de beide burgemeesters richten ze een tweetal COP’s in. Tijdens deze fase van de operatie vindt er een aantal gebeurtenissen plaats, waarop de militairen moeten reageren. Voorbeelden hiervan zijn; confrontatie met vijandelijk vuur tijdens een patrouille, het lokaliseren van een wapenopslagplaats, verzoek vanuit autoriteiten tot ondersteuning bij activiteiten en het ontdekken van een commandopost van vijandelijke groeperingen.
Op maandag 25 maart is een actie op een nader te bepalen doel in de omgeving gepland. Militairen van de Luchtmobiele Brigade vliegen per helikopter in en hebben als taak om het object in te nemen en in handen te houden. Later in de week is een grootschalige actie vanuit de lucht met parachutes en een actie via de weg met voertuigen gepland. Op woensdagmiddag 27 maart organiseren de militairen opendagen op de COP’s in Losser en Oldenzaal. Dit zijn kleinschalige open dagen waarbij de bevolking van Losser en Oldenzaal kennis kan maken met de militairen van de Luchtmobiele Brigade.
Tijdens de oefening zijn er momenten dat de militairen gebruik maken van hun wapens. Hoewel dit gepaard gaat met luide knallen hoeft u niet ongerust te worden, want we maken gebruik van oefenmunitie.
Klachtenregeling
Voor klachten over geluidsoverlast ten gevolge van helikopters en vliegtuigen kunt u zich wenden tot 0800 0226033.
Schaderegeling
Indien er tijdens de oefening schade ontstaat aan uw eigendom door militair optreden dan kunt u zich wenden tot de schadefunctionaris van de oefening. Deze functionaris is te bereiken via 06-46021294.
Volg de rode baretten via:
www.facebook.com/11luchtmobielebrigade
www.defensie.nl
www.landmacht.nl
Fotoreportage (5 foto's)... |