Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-03-2013  

WOZ-toezicht voor 70 puinzooi-gemeenten

 

DEN HAAG – Zeventig Nederlandse gemeenten hebben van het vaststellen van de WOZ-waarde zo’n puinzooi gemaakt dat zij onder verscherpt toezicht van de Waarderingskamer zijn gesteld. De Waarderingskamer staat sinds 2007 onder voorzitterschap van Mr. Geert Jansen, oud- CdK van de provincie Overijssel.
De puinzooi-gemeenten krijgen te maken met minimaal drie keer toezicht per jaar en prangende gesprekken met de verantwoordelijke wethouders. De gemeenten die hun zaakjes netjes voor elkaar hebben, kunnen het af met een keer toezicht.
Oorzaak van het steeds vaker in de fout gaan is o.a. het beoordelen met de ‘natte vinger’achter het bureau met zogenoemde ‘vergelijkbare’ verkochte woningen, terwijl de bezwaarmakers steeds vaker professionals inhuren om hun bezwaar te onderbouwen. Dat kost gemeenten bij elke verloren procedure een bedrag van 700 euro en dat is meestal meer dan de hoogte van het te betalen bedrag waar men om strijdt. De professionals doen dat bovendien vaak voor de consument kosteloos als op voorhand al de conclusie getrokken kan worden dat de gemeente in het individuele geval fout zit.
Dat laatste is momenteel veel aan de orde omdat gemeenten de waarden nog laten stijgen, terwijl de marktwaarde als sinds 2008 daalt.

Archief
Terug naar vorige pagina