Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-03-2013  

Cogas succesvol in pilot Slimme App Meter


De iPad is gewonnen door de heer Stellinga uit Almelo. Hij kreeg de prijs uit handen van Fleur Timmerman, juriste van Cogas. De heer Stellinga was zichtbaar blij met de iPad.
 

Uitkomsten pilot

De pilot heeft een heleboel informatie opgeleverd. Cogas heeft 46 pilotdeelnemers geselecteerd. Van deze groep hebben 44 testers actief deelgenomen.
De belangrijkste uitkomsten van de pilot zijn:
• De meest gebruikte functionaliteiten zijn real time inzicht in energieverbruik en gas en elektriciteitsverbruik per dag en week;
• Bijna alle deelnemers gebruiken de App voornamelijk voor het huidig energieverbruik;
• Bijna drie kwart van de gebruikers zegt dat de App ervoor zorgt dat zij zich bewuster zijn geworden van hun energieverbruik;
• Bijna de helft heeft zijn/haar gedrag veranderd met betrekking tot energiegebruik;
• De meerderheid van de deelnemers heeft aangegeven het product te willen kopen;
• De App zou nog aantrekkelijker zijn als energieverbruik van individuele apparatuur meetbaar en zichtbaar worden gemaakt;
• Veruit de meeste deelnemers vinden dat dit soort pilotprojecten, die gerelateerd zijn aan energiebesparing, passen bij Cogas.

Innovatie belangrijk voor Cogas
Cogas vindt innovatie belangrijk. Ze wil met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie en energietoepassingen vooraan staan. De pilot met de Slimme Meter App is hier een concreet voorbeeld van. Nu Cogas de plilot heeft afgerond, worden alle uitkomsten en bevindingen op een rijtje gezet. Mede aan de hand hiervan zal Cogas beslissen hoe ze verder gaat.

Wethouder Oordt (gem. Twenterand) enthousiaste deelnemer
Onder de deelnemers was ook Wethouder Oordt van de gemeente Twenterand. Hij was een enthousiaste deelnemer die ook op een leuke manier terugkoppeling heeft gegeven.
Hij geeft aan dat er op het gebied van energieverbruik wel het een en ander veranderd is bij hem thuis. Hij licht toe: “Door regelmatig de App te raadplegen, kwamen we er achter dat onze diepvries en koelvriescombinatie wel erg veel energie vraten. Beide apparaten waren behoorlijk oud, daarom hebben we besloten deze te vervangen door een energiezuinige koelvriescombinatie met een A+++ label. We merkten gelijk dat het energieverbruik daalde. Daarnaast waren we slordig met de (buiten)verlichting, we lieten lampen soms onnodig branden. Via de App zie je gelijk wat het scheelt als je de lampen wel uitdoet. Tot slot zijn we alerter geworden op het gebruik van adapters voor het opladen van mobieltjes en laptops. Als de apparatuur opgeladen is, dan halen we nu de adapter uit het stopcontact. Door samen met de gezinsleden te kijken naar ons energieverbruik, raakten we ons meer bewust hiervan en kunnen we dus makkelijk energie besparen.”
 

Archief
Terug naar vorige pagina