Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-02-2013  

Nederlandse truckers willen Europa plat leggen


De eerste groep Filipijnse truckers bij Dinotrans
 

RIJSSEN - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs gaan zondag overleggen of zij Europa gaan plat leggen door het blokkeren van belangrijke Europese verkeersaders. Aanleiding is het alsmaar groeiende leger goedkope arbeidskrachten achter het stuur van de trucks die Europa doorkruizen. Vooral veel chauffeurs uit Oost Europa rijden voor westerse transporteurs via brievenbussenfirma’s om de geldende cao’s te ontwijken. Bovendien gaan in 2014 ook de grenzen open voor Roemenen en Bulgaren waardoor nog meer goedkope arbeidskrachten ‘op de bok’ verwacht worden. Maar het recent in dienst nemen van 100 goedkope Filippijnen door het grote Europese transportbedrijf Dinotrans vormt toch wel de grootste aanleiding. Deze Filipijnse ‘truckers’ kosten Dinotrans maar 650 euro per maand terwijl een Oost Europese chauffeur op de internationale routes het drievoudige kost en West Europese chauffeurs gemiddeld het vijfvoudige.
Blog-trucker en journalist Iep van der Meer over de actie: 'Nu Brussel nog. Ik heb net vernomen dat de Europese vakbonden momenteel de koppen bij elkaar steken en daar verwacht ik wel wat van. Het zouden wel eens spannende tijden kunnen worden.'
De Rijssense beroepstrucker Vos heeft via facebook een oproep geplaats om acties en heeft inmidels al meer dan 6000 steunbetuigingen.
Staffan Resare, de Zweedse directeur van Dinotrans met als hoofdvestiging Riga in Letland, beweert dat zij de Filipijnse truckers juist om hun vakmanschap in dienst hebben genomen. Dinotrans rijdt volgens Transportnet veel in opdracht van de multinationals Agility, DHL en Schenker uit Duitsland. 

Archief
Terug naar vorige pagina