Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-02-2013  

Thomas Oosterhuis benoemd tot jeugddijkgraaf


Watergraaf Stefan Kuks en aftredend nationaal dijkgraaf Lisanne Takken hangen de nieuwe nationale dijkgraaf Thomas Oosterhuis de ambtsketen om.
 

ALMELO – De Enschedeër Thomas Oosterhuis (17 jaar) is woensdag geïnstalleerd als nationaal jeugddijkgraaf. Hij kreeg de ambtsketen omgehangen door watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge & Dinkel in het waterschapsgebouw te Almelo.
Oosterhuis, student aan het Boenhoeffer College in Enschede, is sinds september 2012 de vertegenwoordiger van het waterschap in het nationale jeugdwaterschapsbestuur en werd door zijn medebestuursleden gekozen tot vierde nationale dijkgraaf op rij als opvolger van zijn voorgangster Lisanne Takken.

Het jeugdwaterschapsbestuur is de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Thomas is via Benno Berendsen, zijn technasium docent op het Bonhoeffer College in Enschede benaderd voor deelname aan deze buitenschoolse activiteit. Aanleiding was de al bestaande samenwerking tussen het waterschap en het Bonhoeffer College. Bij de oprichting van het jeugdbestuur kwam de vraag of er leerlingen geïnteresseerd waren om zitting te nemen in het bestuur. Uiteindelijk is dat Thomas geworden.

Samen met andere jeugdbestuurders heeft Thomas al veel ondernomen, waaronder diverse excursies, gastlessen en een uitgebreid programma met Prins Willem Alexander.

Voordracht Stefan Kuks als watergraaf Regge & Dinkel
Voor de officiële installatie vergaderde het algemeen bestuur van waterschap Regge & Dinkel over de unanieme voordracht van watergraaf Stefan Kuks voor een volgende bestuursperiode als watergraaf. Zijn huidige bestuurstermijn loopt op 31 augustus af.

Stefan Kuks (1961) is sinds 1 september 2007 watergraaf van waterschap Regge en Dinkel. Daarvoor had hij zitting in het algemeen en dagelijks bestuur van Regge en Dinkel. Naast zijn functie als watergraaf is Kuks onder andere dagelijks bestuurslid van de Unie van Waterschappen in Den Haag en hoogleraar Innovatie en Water Governance aan de Universiteit Twente. Momenteel geeft hij vooral sturing aan de fusie tussen waterschap Regge & Dinkel met waterschap Velt en Vecht tot waterschap Vechtstromen. Een fusie die per 1 januari 2014 moet ingaan. Een eventuele herbenoeming van Kuks als watergraaf van Regge & Dinkel is feitelijk kortstondig en wordt bij Koninklijk Besluit genomen. Voor de functie van watergraaf in het gefuseerde waterschap Vechtstromen volgt een nieuwe procedure van benoeming.

Archief
Terug naar vorige pagina