De grijze bak kan weg volgens directeur Albert van Winden van afvalinzamelaar Twente Milieu |
|
Vraagtekens:
Het resultaat van het onderzoek schijnt dus al vast te staan en ongetwijfeld komt het ook de winst ten goede waardoor hogere dividenduitkeringen mogelijk worden aan gemeenten. De initiatiefnemers beweren namelijk dat het beste resultaat te behalen valt als alle 14 gemeenten meedoen.
Elders in Europa, zoals in Duitsland, komt men terug op gescheiden inzamelen en ontstaan bij de afvalverwerkers volautomatische scheidingsinstallaties met infrarood herkenning en blaastechnieken en als laatste controle aan de lopende band nog een bescheiden ‘handpicking’.
De reden is juist dat in dichtbevolkte stedelijke gebieden geen ruimte is in/bij woningen om aan de bron te scheiden en dat dit veel private transporten naar inzamelingspunten met zich meebrengt. Voor bejaarden en mensen met een handicap wordt dat bovendien als een te grote belasting gezien.
In februari wordt in Berlijn eveneens een groot symposium georganiseerd onder de titel: ‘Abfallwirtschaft im Wandel’ en daar komen al die nieuwe technieken aan bod. Zo maakt Sony bijvoorbeeld al batterijen met energie uit versnippert papier dat wordt omgezet in suikers waardoor de bio-batterij met energie kan worden geladen.
Kortom afvalverwerking is handel en de burger betaald. In Twente moet hij er ook nog eens voor werken.
|