|
|
Maandag 8 oktober jl. is het Broodfonds in de uitzending van het VPRO programma Tegenlicht geweest, eerder al bij 1 Vandaag en onlangs waren de bedenkers achter het concept, De BroodfondsMakers, uitgenodigd door de SER.
De meeste zelfstandigen zijn niet verzekerd tegen inkomensachteruitgang bij arbeidsongeschiktheid. Van alle Nederlandse zelfstandigen, blijkt twee/derde geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) te hebben. Ze vinden het vaak te ingewikkeld of te duur om dit risico te verzekeren. Een broodfonds is een slim alternatief voor de AOV. Het eerste collectieve broodfonds bestaat al zeven jaar.
Sinds de BroodfondsMakers, nu ruim een jaar geleden, naar buiten traden en groepen zijn gaan begeleiden bij het starten van een broodfonds, is het ontdekt als een serieus alternatief: er zijn inmiddels tweeëntwintig broodfondsen opgericht door heel Nederland. Daarnaast zijn er momenteel vijftien groepen in oprichting.
Zelfstandigen in een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op een eigen broodfondsrekening. Zodra een van de deelnemers ziek wordt, krijgt hij van de twintig tot vijftig deelnemers een kleine schenking. Er is keuze uit drie soorten inleg: laag, midden en hoog. Als er niemand ziek wordt bouwt het broodfonds reserves op, daarom stopt de inleg boven een bepaald bedrag.
Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, mag het tegoed meenemen, want het geld blijft (met aftrek van de schenkingen) van de deelnemers zelf.
Een broodfonds werkt op basis van onderlinge afspraken. Het is dus belangrijk dat het onderling klikt met de andere deelnemers. De meeste broodfondsen komen een paar keer per jaar bij elkaar of blijven in contact via een ander netwerk. Mensen met een ziekteverleden of chronische aandoening kunnen toegelaten worden tot een broodfonds. Wel moet iedere deelnemer van zijn bedrijf rond kunnen komen en dat met jaarcijfers kunnen aantonen.
De BroodfondsMakers Biba Schoenmaker, Andre Jonkers en Haiko Liefmann hebben het Broodfonds ontwikkeld en helpen nu nieuwe broodfondsgroepen met opstarten. Ze geven juridisch en fiscaal advies en adviseren bij het opstellen van onderlinge afspraken. Meer informatie en een kaart van alle actieve broodfondsen in Nederland staat op www.broodfonds.nl en @broodfonds op Linkedin, twitter en Facebook.
Voor meer achtergronden en informatie over de ervaringen met bestaande broodfondsen kunt u contact opnemen met de BroodfondsMakers Biba Schoenmaker en Andre Jonkers 030 252 1056 andre@broodfonds.nl en biba@broodfonds.nl
Ondernemers uit Twente die interesse hebben en nieuwsgierig zijn naar het broodfonds kunnen zich aanmelden voor de informatie bijeenkomst op donderdag 31 januari .om 19.30 uur. Aanmelden vooraf via: info@kbt.nl Voor informatie over het initiatief in Twente kunt u contact opnemen met Ico Jongerden 06 23 04 10 24 of via info@kbt.nl |