Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
18-12-2012  

Het riool, de nieuwe frituurpan van Nederland?

 

ALMELO - Jaarlijks worden er duizenden liters frituurvet door de afvoer gegooid zonder dat men nadenkt over de gevolgen hiervan. Deze afvalvetten hopen zich op in de riolen wat vervolgens zorgt voor verstoppingen. Wanneer de vetten toch bij de zuiveringen komen zullen deze de zuivering ernstig aantasten. Dit kost gemeenten en waterschappen miljoenen euro’s per jaar. Kosten die onnodig worden gemaakt, want frituurvet is gemakkelijk in te leveren en daarmee help je niet alleen de gemeenten en waterschappen maar ook het milieu.

In oktober dit jaar is RIONED, de landelijke koepelorganisatie op het gebied van riool en stedelijk waterbeheer, begonnen met het uitrollen van de campagne ‘Vet, recycle het!’. Deze campagne maakt zich sterk voor het inzamelen en recyclen van afvalvetten. Op steeds meer plekken in Nederland verschijnen gele containers die speciaal ontworpen zijn om de afvalvetten in te gooien. Je kunt je afvalvetten gratis in een afgesloten verpakking in deze containers deponeren. De gele containers staan in supermarkten bij jou in de stad.

Hergebruik afvalvetten
De gele containers worden eens per twee weken geleegd en de inhoud wordt hergebruikt voor het maken van biodiesel. Deze biodiesel heeft de zelfde werking als normale diesel maar zorgt voor minder vervuiling. De CO² en fijn stof uitstoot ligt bij deze biodiesel een stuk lager waardoor het goed gebruikt kan worden in de tuinbouw. Ook is biodiesel door zijn vrijwel even hoge energie opbrengt als bij fossiele brandstof erg geschikt voor het opwekken van warmte.

Spek je clubkas
Ook wordt er een grote kans geboden voor sportclubs. Omdat de sportclub in Nederland wordt gezien als een plaats waar veel mensen samen komen, liggen hier kansen om met zijn allen bezig te zijn aan een beter Nederland. Sportclubs kunnen gratis een gele container bestellen en zo mee werken aan verbetering van riool, water en milieu. Daarnaast krijgt de sportclub voor elke volle container een bedrag dat varieert tussen 20 en 30 euro. Dit betekend dat je goed voor het milieu bent en daarbij je sportclub steunt. En dit allemaal door je afvalvetten niet meer door de afvoer te gooien maar in te leveren bij een gele container.

Archief
Terug naar vorige pagina