Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-11-2012  

Kabinet wil concentraties van gevangenissen

 

DEN HAAG - Elf van de negenentwintig gevangenissen in Nederland gaan dicht. Dit meldt het tv-programma Nieuwsuur. De 18 resterende gevangenissen moeten allen een capaciteit krijgen van meer dan 1000 gevangenen. Het aantal meerpersoonscellen wordt daarbij verhoogd van 1000 naar 3000, zo is de bedoeling van het kabinet.
De sluiting treft vooarl de provincies Drenthe, Groningen en Zeeland. De gevangenis in Leeuwarden blijft open. Het kabinet wil €107 miljoen bezuinigen. Het gaat om zevenhonderd banen. Volgend voorjaar valt het definitieve besluit.

In Drenthe staan vier instellingen – drie in Veenhuizen en een in Hoogeveen – op de nominatie om dicht te gaan. Het plan ontvangt de nodige kritiek omdat de concentraties vooral plaatsvinden in de Randstad en Brabant en daardoor de re-socialisering extra wordt bemoeilijkt.

In Overijssel blijft één gevangenis volgens het voorstel. De Penitentiaire Inrichting De Karelskamp in Almelo is nu de grootste met een capaciteit van 176 mannen waarvan er 26 onder een zwaarder regiem vallen. Ook de ‘Open Gevangenis’ Niendure in Almelo met een capaciteit van 33 mannelijke gedetineerden valt onder de gezamenlijke P.I. Overijssel. In Zwolle staan 2 P.I.’s. Zwolle Zuid 1 voor mannen, met een Huis van Bewaring voor 59 gedetineerden, een gevangenis voor 90 en een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) voor 72 gedetineerden en Zwolle Zuid 2 voor vrouwen, met een Huis van Bewaring voor 100 gedetineerden, een gevangenis voor 32 en een PPC voor 20 gedetineerden.

Archief
Terug naar vorige pagina