Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-10-2012  

Politie Twente onder de maat in wapencontrole

 

DEN HAAG – De schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn in april 2011 vormde de aanleiding om de veiligheidsregels aan te scherpen bij het verlenen van wapenvergunningen. De Nationale Onderzoekraad deed tevens een onderzoek of de verplichte jaarlijkse controles op de bewaring van wapens thuis wel wordt uitgevoerd en daar bleek uit, dat geen enkele politieregio voldoet aan die verplichting.

De Regio Twente behoort daarbij tot de slechtst scorende regio´s na Limburg en Brabant. In de veiligheidsregio Twente woonden in 2011 7 vergunninghouders per 1.000 inwoners. Twente staat landelijk op de vierde plaats wat betreft het aantal vergunninghouders per regio. In deze regio is 14.45% van de vergunninghouders thuis gecontroleerd. Hiervan zijn 0 vergunninghouders per 1000 controles afgekeurd. Eerder deze week werd bekend dat de gemeente Tubbergen de hoogste wapendichtheid van Nederland heeft.

De Politieregio Zeeland heeft als regio de hoogste wapendichtheid. Zuid Limburg, Brabant en Twente liggen daar net achter. Het is evident dat die regio´s ook slecht scoren in de jaarlijkse controles.

De best scorende regio is de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland waar landelijk het meeste wordt gecontroleerd. In 2011 waren er 4 vergunninghouders per 1.000 inwoners. In deze regio is 91.06% van de vergunninghouders thuis gecontroleerd. Hiervan zijn 0 vergunninghouders per 1000 controles afgekeurd.

N.a.v. het onderzoek zijn strengere vergunningsregels samengesteld voor lieden onder de 25 jaar. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse verplicht thuiscontrole wordt verruimd naar een periode van 3 jaar.

De Politieregio Zuid Limburg noemt dat een goede zaak: "Wij werken eigenlijk al met een risicobenadering en jonge mensen behoren nu eenmaal tot de risicogroep", zegt de woordvoerster van Limburg Zuid. "Het is dan ook niet alleen zo dat we te weinig capaciteit hebben, we maken bewuste keuzes. Acteren op momenten dat het nodig is."


Overzicht aantal wapenvergunningen alle gemeenten 2009-2012

Archief
Terug naar vorige pagina