Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
12-10-2012  

Verlies Soweco minstens één miljoen hoger

 

ALMELO – Het sociale werkvoorzieningsschap Soweco in Almelo stevent op een fors hoger verlies af dan werd begroot. Volgens Soweco wordt het verlies dit boekjaar één miljoen hoger dan gedacht en loopt het op naar zo’n 4,5 miljoen euro.
In Soweco werken de gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Rijssen-Holten samen. De laatste twee gemeenten hebben dit voorjaar al laten weten uit Soweco te willen stappen en de sociale werkvoorziening zelf te willen gaan uitvoeren. De deelnemende gemeenten zijn het echter nog niet eens kunnen worden over de te betalen afkoopsom door Hellendoorn en Rijssen-Holten.
Rijksmaatregelen nopen Soweco en de gemeenten ernstig te bezuinigen. Zo heeft Almelo ook al een tekort bij de sociale uitkeringen die een slordige 6 miljoen euro bedragen. Een aanvullende uitkering werd door het rijk afgewezen omdat volgens het rijk de gemeente te weinig doet om uitkeringsgerechtigden weer aan een baan te helpen. Het aanvankelijke beleid via de gemeentelijke reïntegratiebedrijven Convince en Fusion lijkt tot dusverre meer op het creëren van tijdelijke banen, waarna men weer terug valt in een uitkering.

Soweco is niet de enige sociale werkvoorziening met problemen. Ook in Enschede bouwt men DCW af naar een reïntegratiebedrijf dat 40 procent vaste banen moet gaan uitzetten. Enschede begon eind vorig jaar al met een sanering.
In Limburg trokken gemeenten vorige week de stekker uit Licom waardoor het failliet ging. De deelnemende gemeenten zijn nu op ‘koopjesjacht’ om via de curator onderdelen over te nemen.

Archief
Terug naar vorige pagina