Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
12-10-2012  

Noaberkracht helpt Tubbergen en Dinkelland

 

Noaberkracht
De naam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen staat voor de gezamenlijke kracht van beide gemeenten en het noaberschap dat hen onderling verbindt. Tubbergen en Dinkelland zijn plattelandsgemeenten, die zich kenmerken door hun Twentse nuchterheid, betrokkenheid en sociale karakter. Beide gemeenten zetten zich met deze kwaliteiten in voor hun inwoners en lokale samenleving. Door de krachten te bundelen staan beide gemeenten sterker. Samenwerken is daarom een bewuste keuze van beide gemeenten.

Beide colleges van B&W hebben het volste vertrouwen in een krachtig samenwerkingsverband. Door samen te werken versterken beide gemeenten elkaar, leveren ze betere kwaliteit, zijn ze minder kwetsbaar. Ook willen de gemeenten regels vereenvoudigen en verminderen waar dat mogelijk is maken. Als regels in beide gemeenten gelijk zijn, wordt het er voor inwoners een stuk duidelijker op. Bovendien kunnen de gemeenten door samen te werken fors besparen op de ambtelijke kosten en dat betekent ook minder kosten voor de samenleving. Naar verwachting wordt er op termijn structureel ten minste 2,3 miljoen euro per jaar bespaard.

Bestuur
De werkorganisatie Noaberkracht Tubbergen Dinkelland is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de gemeenschappelijke regeling die het mogelijk maakt om met één ambtelijke organisatie te werken voor twee zelfstandige gemeenten. Uiteraard blijven de gemeenteraden en de colleges van B&W zelfstandig verantwoordelijk voor hun eigen besluiten. Wel heeft Noaberkracht Dinkelland Tubbergen een bestuur, dat bestaat uit beide colleges van burgemeester en wethouders. Dinkelland en Tubbergen hebben in het bestuur evenveel zeggenschap. Het voorzitterschap van het algemeen bestuur wisselt jaarlijks tussen de burgemeesters. Het eerste jaar is burgemeester Stegers van de gemeente Tubbergen voorzitter van het bestuur.

Betere dienstverlening
Eén ambtelijke organisatie is beter in staat om goede kwaliteit te leveren, dan twee kleinere afzonderlijke organisaties die een breed pakket aan grotendeels vergelijkbare diensten en producten leveren. De gemeenten kunnen hun dienstverlening door samen te werken verder verbeteren. De gemeente Dinkelland en de gemeente Tubbergen gaan vanaf de twee bestaande locaties producten verstrekken, dus vanuit Tubbergen en vanuit Denekamp. Inwoners kunnen op termijn bij beide gemeentehuizen terecht voor alle producten en diensten.
 

Archief
Terug naar vorige pagina