Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-09-2012  

Druk bezocht jubileumprogramma Leemansmolen

 

Tijdens de Relatiemiddag op vrijdagmiddag werd het bestuur van de Stichting verblijd met een donatie van de fam. Van Zwol uit Vriezenveen, die een cadeaubon aanbod voor vier nieuwe molenzeilen. Een onverwachte financiële bijdrage, die het verraste bestuur dankbaar en blij in ontvangst nam.

De zaterdagmorgen begon met een officieel gedeelte: de Overijsselse Molendag en onze Oude-Ambachtenmarkt werden officieel geopend na toespraken van oud-notaris H. Holtman, voorzitter van Stichting Leemansmolen, wethouder J.J. Oordt van de gemeente Twenterand en de heer P. van der Vinnen, voorzitter van de Stichting De Overijsselse Molen. Bovendien werd de 11e uitgave in de serie: 'Langs Molens in Overijssel' ten doop gehouden.

De openingshandeling werd verricht door programmamaakster en streektaaldeskundige Thea Kroeze, die een bijzondere streekpannenkoek had gebakken. Na haar uitleg over de herkomst en de ingrediënten van deze pannenkoek konden de bestuurders aan tafel. Daarmee waren de Overijsselse Molendag en de Oude-Ambachtenmarkt geopend.

Er was heel wat te zien op het molenerf: een houtsnijder, een bijenkorfvlechter, een porttrettekenares (Louise Bramer), een boekbinder (leerling-molenaar Hans Evers), een midwinterhoornsnijder en een dorsgroep. Er werden natuurlijk pannenkoeken gebakken, er was een ijscokar, een terrasje en een springkussen voor de jongste jeugd. De bezoekers konden loten kopen, meelproducten en de ets van de Leemansmolen. En in de molen vertelden de vrijwillige molenaars honderduit over de geschiedenis en de werking van de Leemansmolen.

Er was gratis een fraaie fietsroute van 20 km verkrijgbaar die langs monumenten in Vriezenveen en Vroomshoop voert. Die monumenten waren op 8 september geopend vanwege de landelijke Open Monumentendag.

De 24-uurs Maalmarathon kampte met gebrek aan wind. Het lome, zomerse briesje had te weinig kracht om de molensteen in beweging te zetten. Zelfs de wieken vielen regelmatig stil bij gebrek aan wind.
Aan het eind van de middag vond de trekking plaats van de grote verloting met als hoofdprijs de unieke glas-in-lood wanddecoratie, vervaardigd door glasatelier ‘De Glasster’. Onder toeziend oog van oud-notaris Holtman werd het lootje getrokken dat gekocht was door Frank Bont uit Vriezenveen.

Archief
Terug naar vorige pagina