Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-07-2012  

Schouten tot Oldenzaals burgemeester beëdigd

 

OLDENZAAL – Zes jaar wethouderschap in Almelo vond Theo Schouten wel genoeg. Niet omdat het werk hem tegenstond, maar van de verdeeldheid in de Almelose gemeenteraad had hij meer dan genoeg meegekregen. Bij zijn afscheid pleitte hij dan ook voor invoering van een kiesdeler om het grote aantal fracties te voorkomen. Almelo kent dan ook grote financiële problemen door te grote grondposities, te grootse plannen en een te dichtgetimmerd collegebeleid. Grotendeels was dat voor Schouten een erfenis toen hij in Almelo aantrad.
De vacante burgemeesterszetel in plezierig Oldenzaal stond hem dus zeer aan om opnieuw het ambt van burgemeester te bekleden na eerdere periodes in Haaksbergen en Goor. Zijn sollicitatie viel goed bij de Oldenzaalse vertrouwenscommissie, die verder geen probleem maakte over een Roomse ‘rooie rakker’ en zo werd maandagmiddag de geboortige Heinoër beëdigd.

Net als bij zijn afscheid in Almelo opnieuw lovende woorden voor Schouten die wordt geroemd om zijn bestuurlijke kwaliteiten. Een leven lang in dienst van de overheid als ambtenaar en bestuurder bezorgden hem een goed imago.
In een vol stadstheater De Bond sprak CdK Ank Bijleveld bij zijn beëdiging dan ook uit dat Theo door de wol geverfd is en weet hoe de hazen in de regio lopen. Als ex- directeur van de Netwerkstad en ex- portefeuillehouder Mobiliteit van de Regio Twente weet hij dan ook werkelijk hoe de 14 gemeenten in de regio denken over allerlei ontwikkelingen. Als voorstander van een kiesdeler zou het zomaar kunnen zijn dat hij ook wel iets ziet in het opdelen en samenvoegen van gemeenten in de Twentse regio, en zo ja of hij dat als burgervader van de daken zal schreeuwen kan echter worden betwijfeld. Daarvoor is Schouten meer de man achter de schermen.

Volgens raadsnestor Lempsink wil de Oldenzaalse gemeenschap maar één ding. Namelijk dat Schouten niet op zijn kamertje blijft zitten maar zich onder de Oldenzalers begeeft. ‘Samen willen wij de klus klaren en daar hebben wij als raad het volste vertrouwen in Maak er iets moois van’, eindigde Lempsink zijn welkomstwoord.

Ook loco- Vloothuis sprak uit dat zij had genoten van de toespraken in Almelo bij het afscheid en merkte tevens op dat ook de collegeleden het vertrouwen hebben in een goede samenwerking. Theo Schouten sprak na zijn beëdiging de toehoorders toe dat hij meer een diplomaat is dan een straatvechter om de gezamenlijke doelen te bereiken zowel als Oldenzaal als Netwerkstad en Regio. Ook pleitte hij voor meer inzet van de sociale media om de burgerparticipatie in Oldenzaal te vergroten. Kijken door de bril van de burger noemde hij eveneens een goede eigenschap van bestuurders, maar de afsluiter ‘Wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet’, was wel wat zwaar aangezet.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina