Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
25-06-2012  

Waterschapscampagne 'Geen exoot in de sloot'


Grote Waternavel verstikt sloten en beken
 

Voorkomende exoten:
De meest voorkomende exoten in de vijvers, beken en rivieren in Twente zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Watercrassula, Waterteunisbloem en Waterwaaier.

Grote Waternavel
De Grote Waternavel is een glanzende groene oeverplant. Zij kruipt hoogstens een meter het land op, maar kan zich echter onbeperkt over het water uitbreiden. De bladen zijn rond en zien eruit als een paraplu. Aan een kant is het blad diep ingesneden. De planten vormen een soort deken over het water. De verkoop en het houden van deze plant is overigens sinds kort wettelijk verboden.

Parelvederkruid
Parelvederkruid heeft teer geveerd balderen met een blauwgroene kleur. De stengels zijn 20 tot 30 centimeter lang. Meestal zijn deze planten te vinden in halve cirkels langs de waterlijn, drijvend op het water.

Watercrassula
Watercrassula ziet eruit als een vetplant en kruipt over de bodem. De lengte kan variëren van 10 tot 130 centimeter. De kleur van de bladen, die lijken op die van een vetplant, is geelgroen.
De Watercrassula is een klein plantje dat in staat is om dichte tapijten te maken onder water en in de oeverzone.
De tapijten die het plantje maakt, zijn zo dicht dat geen enkele andere plant een plekje kan vinden in zowel voedselarme poelen en vennen als voedselrijke beken en rivieren. Deze groeien dan heel snel dicht.

Waterteunisbloem
De waterteunisbloem heeft lepelvormige blaadjes, die vanaf de oever meters per jaar het water in groeien. De bladen zijn blauwgroen en de stengels kunnen een meter lang worden. De plant heeft opvallend grote gele bloemen.

Waterwaaier
Waterwaaier heeft waaiervormige onderwaterblaadjes, met aan het wateroppervlak veelal ronde blaadjes. De bladeren hebben een helgroene kleur. De plant lijkt op de waterviolier.

Archief
Terug naar vorige pagina