ALMELO - Agrariërs uit de provincies Zeeland, Noord Brabant en Overijssel sluiten hebben vandaag een Green Deal gesloten met de Rijksoverheid. Stefan Kuks, watergraaf van waterschap Regge en Dinkel te Almelo en bestuurslid en portefeuillehouder Innovatie van de Unie van Waterschappen tekent als een van de betrokken partners een overeenkomst met minister Verhagen en staatssecretaris Atsma over dit innovatieve waterconcept waarbij de rol van agrariërs verschuift van waterafnemer naar waterleverancier of -voorraadbeheerder.
De Waterhouderij is ontwikkeld door Aequator Groen & Ruimte en het InnovatieNetwerk. Agrarische ondernemers streven daarbij samen met hun omgevingspartners naar een zelfvoorzienendheid in zoetwater. Daarbij geven de deelnemende agrariërs van de Waterhouderij invulling aan zowel een eigen waterbehoefte als aan een maatschappelijke wateropgave.
Ook binnen het project ‘Landbouw op Peil’ waar wordt gewerkt aan een combinatie van duurzaam waterbeheer en vitale landbouw in Overijssel, Gelderderland en Drenthe en waarvan waterschap Regge en Dinkel en de andere Rijn-Oost waterschappen de trekkers zijn, wordt geëxperimenteerd met de Waterhouderij.
Droogte
Agrariërs en grondeigenaren hebben in hun bedrijfsvoering te maken met grote pieken en dalen in neerslag. Door in tijden van grote neerslag water te bergen ontstaat een zoetwatervoorraad die aangewend kan worden in tijden van droogte. Dat voorkomt dat voor beregening in de zomerperiode grote hoeveelheden water aan het grondwater of oppervlaktewater moet worden ontrokken. Het maakt bovendien de verwerking van grote neerslaghoeveelheden beter beheersbaar zodat wateroverlast beter kan worden voorkomen. Stefan Kuks:”De Waterhouderij laat hiermee op treffende wijze zien hoe in de waterhuishouding innovatief denken en slim samenwerken zonder grote investeringen tot mooie en duurzame maatschappelijke effecten leidt. Voor de individuele agrariër én voor de samenleving.”
Van last tot lust
De Waterhouderij is een trendbreuk in allerlei opzichten: agrariërs en andere grondeigenaren veranderen van gebruikers van water in leveranciers of voorraadbeheerders. Voor hen wordt water van last tot lust. Binnen de Waterhouderij nemen agrariërs verantwoordelijkheid en wordt schade 'omgedacht' naar risicobeperking. Het eigen belang wordt gekoppeld aan een maatschappelijke opgave.
Green Deal
De Rijksoverheid helpt burgers, bedrijven, organisaties of andere overheden bij het realiseren van duurzame initiatieven die moeilijk van de grond komen. Bijvoorbeeld, in dit geval, projecten voor duurzamer omgaan met water. De Waterhouderij is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen agrariërs, Aequator Groene Ruimte, Deltares, Kiemkracht, Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Regge & Dinkel en de ZLTO. De verwachting is dat de dynamiek van de Waterhouderij ook nieuwe agri-business en werkgelegenheid op kan leveren. Meer informatie over de Waterhouderij staat op www.waterhouderij.nl.
|