Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-06-2012  

ProRail en Borne in actie voor veiligheid overwegen


Soms, heel soms blijven de bomen omhoog terwijl het licht knippert, zoals onlangs bij Vorden.
 

Bordjes
Naast de gastlessen en inzet van BOA's, plaatsen ProRail en gemeente speciale waarschuwingsborden met de tekst 'Wil je blijven leven, wacht dan even' bij de overwegen. Ook komen er waarschuwingsposters te hangen in buurthuizen, bibliotheek en bij sportkantines. Dit alles om automobilisten, voetgangers en fietsers bewust te maken van de risico's op overwegen.
Afgelopen tijd
De afgelopen maanden is er achter de schermen al hard gewerkt. Zo heeft ProRail de apparatuur bij de overweg Azelosestraat vernieuwd. Het resulteerde in een daling van het aantal storingen. Ook zijn alle overwegen nader geïnspecteerd. Er bleek aanvullende informatie nodig. Daarom zijn er nu camera's geplaatst om het gedrag van weggebruikers te monitoren. Mogelijk dat het tot nieuwe informatie leidt over het risicogedrag in relatie tot de wachttijd en daarmee ook tot nieuwe maatregelen.
Overwegtechniek
Bij een kruising tussen treinen en wegen, heeft de trein in Nederland voorrang. Technische installaties zoals overwegbomen en -lampen kunnen een bijdrage leveren aan het veilig kruisen van treinen en wegverkeer. De trein rijdt langs een detectiepunt waarna de overweg tijdig sluit en na passeren van weer een detectiepunt gaat de overweg weer open. Als er twee sporen zijn en er ook een trein van de andere kant komt, kan een overweg extra lang dicht zijn. Ook kan het gebeuren dat vlak na het openen van de spoorbomen, ze meteen weer dicht gaan omdat een trein uit de andere richting daar het detectiepunt voor sluiting weer net is gepasseerd.
ProRail zorgt voor 7002 kilometer spoor en beheert 389 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen reizigers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 4000 mensen.

Archief
Terug naar vorige pagina