Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-02-2012  

Bewuste verlichting buitengebied Tubbergen

 

Door nieuwe ontwikkelingen kijken gemeenten nu heel anders tegen een lantaarnpaal aan. Samen met de Provincie Overijssel wordt serieus nagedacht over energiebesparing, verminderen CO2 uitstoot, lichthinder en de waarde voor donkerte. Kunstmatige verlichting heeft nadelige effecten op de flora en fauna. Verlichten is niet altijd nodig en er zijn tegenwoordig goede alternatieven beschikbaar.

Wethouder Harmelink: “Rotondes en gevaarlijke kruisingen en bochten in het buitengebied blijven verlicht. Ook blijft de oriëntatie verlichting staan bij de hoofdwegen. De lantaarnpalen langs Provinciale wegen blijven voorlopig ook staan. Hierover neemt de Provincie nog een besluit. Door het gezamenlijk uitvoeren van dit project wordt het buitengebied van Twente meer op dezelfde wijze verlicht. Dat is een goede zaak!”

In de gemeente Tubbergen staan ongeveer 3700 lichtmasten waarvan 420 lichtmasten in het buitengebied. De openbare verlichting verbruikt elk jaar circa 650.000 KWh aan stroom en stoot ongeveer 286.000 kilo CO2 uit.

De gemeente organiseert op woensdag 7 maart 2012 in het gemeentehuis van Tubbergen een informatieve avond over licht en donker in het buitengebied. Inwoners kunnen daar hun mening laten horen. Meepraten kan ook via internet. Vanaf 7 maart 2012 kunnen inwoners op de website www.twentebewustverlicht.nl gedurende 3 weken hun mening laten horen. U kunt per straat een reactie geven, niet op lichtmastniveau.

Alle reacties worden meegenomen en besproken in de Regio Twente, samen met de omliggende gemeenten. Daarna neemt de gemeente een weloverwogen besluit over wel of niet verlichten.

Archief
Terug naar vorige pagina