Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
06-01-2012  

Hoera, otter gesignaleerd in de Regge!

 

DALFSEN – Ruim 50 jaar was hij verdwenen uit Twentse wateren maar hij is terg, de Europese otter. Ecologen van Landschap Overijssel hebben sporen en uitwerpselen ontdekt van een mannetjes-otter in de beneden-Regge rond Hankate bij de monding in de Vecht.
Het vinden van de sporen betekent dat de otter zijn territorium afbakent en zich vestigt. Dat doen otters alleen in visrijke gebieden met schoon en helder water.
Directeur Henk Hengeveld van Landschap Overijssel is verheugd over de vondst. Het is dus merkbaar dat het beleid voor schoon helder water zijn vruchten begint af te werpen. Waterschapbestuurder Harm Meek onderschrijft die visie: `In de afgelopen decennia hebben de waterschappen strenge regels opgesteld om de lozingen van vervuild water te verminderen. Vanaf de zeventiger jaren zijn er rioolwaterzuiveringsinstallaties gebouwd waardoor de waterkwaliteit van het gezuiverde water dat in de beken stroomt, ook sterk is verbeterd. Bovendien zijn o.a. door Regge & Dinkel vervuilde waterbodems gesaneerd en zijn natuurlijke oevers aangelegd. Onderzoek laat duidelijk een positieve trend zien in de waterkwaliteit: ook uitgestorven soorten kleine waterdieren zoals de Beekwants en de Beekrombout (libel) worden in toenemende mate aangetroffen. De terugkeer van de otter is wederom een indicatie dat het goed gesteld is met de waterkwaliteit in de Regge en dat is goed voor planten, mensen en dieren.’
De laatste otter in Twente werd in 1952 bij Haaksbergen waargenomen. In 2002 zijn in de gebieden De Wieden en de Weerribben otters uitgezet om de soort opnieuw in het gebied te introduceren. Het is zeer waarschijnlijk dat de nu gesignaleerde otter voortkomt uit die populatie. Vorig jaar zijn een wijfje met jong al waargenomen in de Vecht. Jonge mannetjesotters zoeken nieuwe leefgebieden en verplaatsen zich naar andere waterrijke gebieden, zoals het stroomgebied van de Regge. De otters hebben een geschikt territorium nodig waarbij 8 tot 12 kilometer ongestoorde natuurlijke oevers nodig zijn. De natuurlijk ingerichte Regge is daar uitermate geschikt voor. Door de nieuwe meanders en aangetakte rivierarmen neemt de diversiteit van vissoorten toe en zijn er meer schuilplekken voor de otter.
 

Archief
Terug naar vorige pagina