|
|
ALMELO - Van 21 tm 29 juli heeft de Almelose Denise Brand een ontwikkelingshulpproject van World Vision in Oeganda bezocht. Denise is pianiste en backing vocal in de band van Kees Kraayenoord. Kees Kraayenoord is een van de bekendste worship- en gospelartiesten in Nederland. Zojuist is zijn cd “Letting go” verschenen. Hieraan heeft Denise ook haar medewerking verleend.
Kees en de band zijn ambassadeur van het werk van World Vision. World Vision is een internationale ontwikkelingsorganisatie gericht om kinderen in nood een toekomst te geven.
Het was voor het eerst voor Denise dat ze een ontwikkelingsproject bezocht. En dat was een hele ervaring!
Denise vertelt: “Van te voren zag ik er best tegenop. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Je kent de beelden van televisie. En je weet dat er armoede is, maar om dat met eigen ogen te zien, dat is toch wel iets anders. Ik ging dan ook met gemengde gevoelens het vliegtuig in.”
Na een vlucht van 8 uur en een autorit van zo´n 4 uur arriveerde de groep in het westen van Oeganda. Het nieuwe sponsorproject Kyambigambire ligt een half uur rijden van de stad Hoima bij Lake Albert.
Geen symptoom bestrijding, maar duurzame hulp
World Vision werkt volgens een vast stramien. Denise vertelt: “In eerste instantie had ik een soort van cultuurshock. En ik dacht bij mezelf: waarom doen ze dingen niet zoals in Nederland? Maar gedurende de dagen die we er waren, kreeg ik steeds meer van de cultuur te zien. En ik kreeg ook steeds meer van de nood te zien. Ik heb met eigen ogen gezien dat je er niet bent met het uitdelen van medicijnen of het geven van schoolboeken aan kinderen. Dat is alleen maar symptoom bestrijding. Het mooie van World Vision is dat ze op een duurzame manier écht een verandering te weeg brengen door mensen te trainen en bewustwording te creëren over bijvoorbeeld het voorkomen van hiv en aids. Dat is uiteindelijk veel belangrijker!”
Toekomst voor kinderen door plan van aanpak
World Vision werkt samen met de lokale bevolking aan duurzame ontwikkeling. Voordat ze aan de slag gaan, doen ze eerst onderzoek in een gebied. Ze bekijken wat precies de problemen zijn, en wat de oorzaken zijn van de problemen. Daarna gaan ze samen met de lokale bevolking een plan maken hoe ze deze oorzaken kunnen aanpakken en maken een plan van aanpak voor de eerste 5 jaar. Aan het eind van de 5 jaar evalueren ze wat er goed is gegaan, maar ook waarom er dingen niet zijn goed gegaan. Hier leren de mensen van en kunnen ze het in de volgende fase beter aanpakken.
Denise: “Het is echt gaaf om te zien hoe betrokken de lokale bevolking is. Ze staan niet maar af te wachten en hun handje op te houden voor geld. Nee, ze zijn zelf actief in comités en voelen zich verantwoordelijk. Ze realiseren zich dat samenwerking met World Vision betekent dat er hoop is voor hun kinderen. En een goede toekomst voor een kind wil toch iedereen?!”
Jij kunt echt je steentje bijdragen!
Op de vraag wat Denise gaat doen nu ze terug is in Nederland, is er al snel een antwoord. “Ik heb eerst met eigen ogen het leed moeten zien, voordat ik echt iets ging doen. Daar ben ik niet trots op. Het is nu mijn taak om mensen in Nederland bewust te laten worden dat armoede geen ver van je bed show is. Je kunt echt je steentje bijdragen door een kind te sponsoren via World Vision. En je maakt écht een verschil. Want hoe World Vision het aanpakt, is zo goed doordacht en heeft echt effect! En laten we alsjeblieft niet zeggen dat het een druppel op een gloeiende plaat is, want ik heb het zelf gezien dat dat niet waar is. Het is gewoon een goedkope smoes om maar niets te hoeven doen. Ik ben ervan overtuigd geraakt in Oeganda, dat als iedereen zijn steentje bijdraagt, we écht het leven van kinderen kunnen veranderen en ze een toekomst kunnen geven.”
World Vision
World Vision, één van de grootste particuliere ontwikkelingsorganisaties ter wereld, wil kinderen in ontwikkelingslanden en in het bijzonder kinderen die het slachtoffer zijn geworden van hiv en aids, helpen door ze te voorzien van schoon water, goed voedsel, medische voorzieningen, scholing en een veilige leefomgeving. Zo kan ieder kind zich fysiek, maar ook mentaal en sociaal optimaal ontwikkelen. Hiertoe werken we samen met de lokale mensen in programma’s die zo’n 15 jaar lopen. In de meeste gevallen kan de bevolking hierna zelfstandig verder.
World Vision is een christelijk geïnspireerde ontwikkelingsorganisatie. Ze helpen kinderen en hun families zonder onderscheid te maken naar geloof, ras of politieke overtuiging.
World Vision is houder van het CBF-Keur voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding. Dit betekent onder meer dat van de gedoneerde gelden maximaal 25% uitgegeven mag worden aan kosten voor fondsenwerving. In 2007 besteedde World Vision hieraan 16,6%.
World Vision opereert in 97 landen in nauwe samenwerking met andere lokale en internationale organisaties, waaronder Unicef, het Wereld Voedsel Programma en de Wereldbank. |