Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-10-2011  

Oude opgraving Denekamp opnieuw belicht

 

Twentse Germanen lieten Romeinen links liggen
In het afgelopen jaar hebben archeologen van ADC ArcheoProjecten de resultaten van de opgraving uitgewerkt en kan de geschiedenis in beeld gebracht worden. De agrariërs in Twente blijken al een hele lange en eigen geschiedenis te hebben. Al 5000 jaar geleden vestigden zich in Denekamp de eerste boeren. Vanaf de late steentijd werd de Borchert regelmatig bezocht. Gedurende de IJzertijd (750 tot 12 voor Chr.) zijn in het gebied akkers ingericht en rond de jaartelling werden de eerste boerderijen gebouwd. Gedurende ruim tweehonderd jaar woonden er enkele Germaanse families. Mogelijk hoorden ze tot de stam van de Tubanten.

Tijdens de opgraving zijn veel grondsporen getekend die herleid zijn tot plattegronden van boerderijen, bijgebouwen, waterputten en hekwerken. Resten van zaden en vruchten vertellen iets over de omgeving van de nederzetting. Ook is er veel huisraad gevonden. Hieruit blijkt dat de Germaanse boeren hun eigen weg gingen. Ze introduceerden hun eigen aardewerk en verbouwden hun eigen graansoorten. De komst van de Romeinen leidde dan ook niet direct tot grote veranderingen. Integendeel, uit de vondsten blijkt dat zich gedurende de 1e eeuw na Chr. in Oost-Nederland een heel eigen cultuur ontwikkelde. De Germanen uit Denekamp namen hierin zelfs het voortouw.
Gedurende de 2e eeuw na Chr. kregen de Germanen steeds meer belangstelling voor de Romeinen ten zuiden van de grote rivieren. Dit blijkt uit verschillende vondsten. In de loop van de 3e eeuw veranderde de relatie tussen de Germanen en de Romeinen in Oost-Nederland, ze gingen veel intensiever samenwerken. Ook voor de bewoners van De Borchert had dit gevolgen. Ze verplaatsten hun dorp binnen een nieuwe omheining. Helaas ligt dit deel van de nederzetting buiten de opgraving en daarmee buiten het blikveld van de archeologen. Dankzij de opgraving bij Denekamp is na bijna 40 jaar een bijzonder hoofdstuk aan de geschiedenis van Twente toegevoegd.

In de tentoonstelling, een productie van Het Oversticht in samenwerking met het Archeologsich Diensten Centrum en het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet is, naast vondsten zoals de beroemde loden baar en allerlei scherven van huisraad uit de IJzertijd, ook een ‘remake’ te zien van de site tijdens de opgravingen in de Borchert.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina