Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-08-2011  

Gemeente koopt synagoge aan Kerkplein

 

ALMELO – De gemeente Almelo koopt de synagoge aan het Kerkplein van de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente. De Joodse gemeenschap in Twente is niet langer in staat om de synagoge in Almelo in stand te houden en wil van de erfpachtkosten af.
In de in 1980 gesloten erfpachtovereenkomst is vastgelegd dat de gemeente Almelo tot 2030 gebonden is de opstallen over te nemen indien voordien de erfpacht wordt opgezegd. Daarbij is de gemeente gebonden om de opstallen over te nemen tegen nu 4/14 deel van de overeengekomen taxatiewaarde. Die waarde is nog niet bepaald, maar beide partijen kunnen daarvoor een taxateur in de arm nemen en mogelijk is er een derde onafhankelijke taxateur nodig om tot een exact waardebedrag te komen. Het is de derde synagoge uit het Joodse leven in Almelo die het loodje legt. In 2008 werd het Joods archief Almelo al ondergebracht in het gemeentearchief van Almelo om het voor verdere teloorgang te behoeden.
De aankoop van de synagoge kan - gelet op de bepaling 4/14 deel van de taxatiewaarde - winst opleveren voor de gemeente als tenminste het pandje niet wordt verpatst voor een appel en een ei aan een ‘bevriende’ projectontwikkelaar.
Misschien is het ook wel een geschikt onderkomen voor de Historische Kring Stad & Ambt Almelo.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina