Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-07-2011  

Slag om Den Briel maar nu in Almelo

 

ALMELO – De slag om Den Briel vond plaats op 1 april 1572 toen de watergeuzen, een legertje van vrijbuiters, Den Briel veroverden op de de Spaanse bezetter. Willem van Lumey, graaf van der Mark, voerde de watergeuzen aan. Met een vloot van 26 schepen veroveren de watergeuzen bij verrassing Den Briel, en kort erop Vlissingen en Veere. De verovering is het sein voor het uitbreken van een algemene volksopstand die zich snel uitbreidt. Het grootste deel van de Hollandse steden sluit zich aan en steunt de strijd tegen de Spaanse overheersing.
Het was het begin van de aftocht van Hertog Alva en zijn bezettingsleger en de aanleiding om Willem van Oranje te benoemen tot stadhouder van Holland.

Al ruim 40 jaar wordt dit schouwspel in Den Briel opgevoerd, maar nu kwam de 1 april vereniging met ruim 100 spelers naar Almelo om dat schouwspel tijdens de Havendagen te spelen. Voor de gelegenheid was het verhaal wat aangepast, want de molenaar was er met de stadskas vandoor en had muitende Spanjaarden meegenomen naar Twente om hem te beschermen. In Borne wist men de commandant op te pakken en de stadspoort van Almelo werd onder luid kanonnengebulder met deskundigheid geramd om toegang tot de stad te krijgen waar de molenaar zich verborgen hield. Deze kon worden aangehouden waarna de terechtstelling volgde met het ophangen van de Spaanse commandant en het in de schandpaal zetten van de met de stadskas gevluchte molenaar. Zo vond in Almelo uiteindelijk na de ophanging van Gerrit-Jan Pieperiet in 1818, nogmaals een executie door ophanging plaats onder het oog van duizenden toeschouwers.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 169 foto's van Coen)
Van de 4e wedstrijd om de titel NK Jetski vindt u een fotoreportage in de rubriek Sport. 

Fotoreportage (34 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina