Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-04-2011  

Rechtspraak en Tuinmeubel in Zakelijk Almelo


Harrie Nijhuis slaat de gong als startsignaal
 

ALMELO – De stad Almelo heeft een eeuwenlange traditie in de rechtspraak. Een van de rechten van de familie Van Rechteren Limpurg was eeuwen geleden al het recht om recht te spreken. Op dit moment is de rechtbank Almelo een van de negentien rechtbanken die ons land telt.
In Nederland worden vandaag de dag 8,5 miljoen delicten per jaar gepleegd, de ‘echt serieuze zaken’. Daarvan worden er 1 miljoen bij de politie geregistreerd. Van dat aantal worden er 230.000 bij het OM ingeschreven. Slechts 30.000 gevallen (14%) komt ten slotte terecht bij de rechter. Het is mede een gevolg van de onvoldoende opsporingscapaciteit.
Nog een cijfer? Gemiddeld komt iedere Nederlander een keer in zijn leven met een rechter in aanraking. Niet de griffierechten moeten in 2012 omhoog, maar de proceskostenvergoeding. Het zijn maar enkele van de wetenswaardigheden die konden worden opgetekend uit de mond van Fred van der Winkel, president van de rechtbank Almelo.

Een rechtbankpresident lijkt een vreemde eend in de bijt die hoofdzakelijk door ondernemers wordt bevolkt. De rechtbank is met zijn 250 medewerkers in de heerlijkheid Almelo een middelgrote werkgever. Er wordt per product betaald. Voor iedere zaak is een kostprijs afgesproken. Er worden louter zwarte cijfers gesproken. De productiviteit ligt hoog en de kwaliteit is navenant. Er breken voor deze publieke organisatie evenwel andere tijden aan. Al kan een rechtbank nimmer failliet gaan, rode cijfers dreigen. De werkgever/minister wil namelijk een fusie van de rechtbanken in Almelo, Zutphen, Zwolle en Arnhem. Hij lijkt daarin niet te vermurwen. Aan Fred van der Winkel, rechter en belast met de dagelijkse leiding, ervoor te zorgen dat er ‘een mooie rechtbank’ komt. Alleen heeft hij naar eigen zeggen niets waaruit blijkt dat het van een fusie beter wordt. ‘Eén grote rechtbank is geen garantie voor kwaliteit. Iedereen kent de wet van Gossen over de toe- en afnemende meeropbrengsten. We hebben over een jaar meer dan 7.000 medewerkers, verdeeld over 7 locaties. Dat geeft extra kosten. We kijken wel of we voordeel kunnen halen uit de fusie.’

Bij de reorganisatie zijn in Almelo 250 medewerkers betrokken, ‘die moeten allemaal worden herplaatst’.

Ondertussen is de rechtbank doende met een digitaliseringsslag. Communicatiemiddelen als de iPad doen hun intrede. Er is ‘een wand vol ordners voor dikke zaken’- een iPad biedt dan voordelen. Papier wordt bij rechtzaken trouwens steeds meer vervangen door beeldmateriaal.

Aantijgingen van politieke partijen als dat in Nederland zwaarder moet worden gestraft, werpt hij verre van zich. ‘Die kritiek doet pijn’. Fred van der Winkel wordt daarbij geacht met respect te praten over de wetgever, maar omgekeerd gebeurt dat bepaald niet. ‘Nederland is in vergelijking met veel andere landen in Europa koploper in het uitdelen van strenge straffen. Er gaat onvoorstelbaar veel goed in de rechtspraak, maar de beeldvorming is anders. Het gezag van de rechter in de maatschappij is afgenomen.’ Om dat beeld bij te stellen, zal actiever naar buiten worden getreden (‘Rechtspraak in samenleving’).

Wie tuinmeubelen zegt, zegt Kees Smit, de broer van Heracles-voorzitter Jan Smit. Het begon in 1972 met de overname van de winkel in huishoudelijke artikelen van zijn vader de Oké Bazar aan de Bornerbroeksestraat. Broer Jan werd Neerlands jongste deurwaarder ooit, maar Kees stapte van de kopjes en schoteltjes al snel over op tuinmeubelen en sindsdien is het bedrijf flink gegroeid. Nog steeds is sprake van een stijgende lijn. Inmiddels staat zijn zoon Henk te popelen het roer over te nemen. Eén hand lijkt Smit junior al op het stuurwiel te hebben.

De recessie ten spijt blijven mensen veel geld besteden aan dingen buitenshuis. Vader Kees en zoon Henk betrekken hun meubelen goeddeels uit Indonesië, China, Vietnam en de Filipijnen. Zoon Henk is er onlangs met een collega geweest om alvast weer de nieuwe collectie in te kopen.

Onder de vele klanten die hun weg naar de showroom in Almelo weten te vinden, zijn er veel uit het westen van het land. In navolging van grote jongens als Ikea en MediaMarkt is dan ook besloten om een nieuw pand te realiseren langs de A1 bij Amersfoort. Het fraai ogende pand wordt gebouwd in een wal, heeft een grondoppervlak van 3600 m², telt vier verdiepingen en staat op 5000 m² grond van € 300,00 de vierkante meter.

Voor Almelo zal de tweede vestiging niet zo heel veel verschil maken. Op het logistieke centrum van 15.000 m² alhier kunnen meerdere centra draaien. Ook wil Kees Smit de showroom aan de Ambachtstraat uitbreiden. En… hij zou graag een nieuwe showroom willen langs de A35, op een mooie zichtlocatie. Het doorgaande verkeer komt immers niet meer via de Henriette Roland Holstlaan. Een nieuwe showroom vestigen blijkt niet eenvoudig: de gemeente wil daar geen detailhandel toelaten. En er is meer dat hem plaagt. De regels voor vestiging aan de Woonboulevard Almelo moeten soepeler. Dat is een probaat middel tegen de leegstand. Huren moeten lager of je moet panden verkopen. ‘Ondernemer zijn begint met een eigen zaak.’

Tekst: Coen Heldeweg
Fotoreportage: Freek Buitenweg

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina