Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-02-2011  

Vlindertuin op begraafplaats ´t Groenedael

 

ALMELO - Als waardig afscheid van levenloos geboren kindjes is op de begraafplaats ’t Groenedael een veldje ingericht voor het begraven van foetussen. Op het veldje, ‘ De Vlindertuin’ zijn drie vlinderstruiken geplaatst van RVS, waarop de nabestaanden een bronzen vlinder kunnen plaatsen met de roepnaam van hun kindje en de overlijdensdatum.

Kindergrafjes
Het veldje ligt achter het monument Ter herinnering aan alle overleden kinderen en achter de algemene kindergrafjes. Daarin werden vroeger veel levenloos geboren kindjes begraven. Deze algemene graven zijn sober ingericht en passen goed bij de inrichting van het nieuwe foetusveld. De vlindertuin wordt verder ingericht met kleurrijke beplanting.

Bestemming
Aanleiding voor de aanleg van deze vlindertuin was dat steeds vaker werd gevraagd of er op de begraafplaats een mogelijkheid bestaat om foetussen te begraven. Deze foetussen werden tot op heden begraven in een eigen kindergrafje, gecremeerd of meegegeven met andere stoffelijke resten van het ziekenhuis. Vooral dat laatste wordt in deze tijd als niet-piëteitsvol ervaren. Mensen willen toch een bestemming geven aan datgene wat bij hen geleefd heeft, hoe pril ook.

Verwerking
De gemeente hoopt met de aanleg van deze vlindertuin bij te dragen aan de verwerking bij mensen van wie de blijde verwachting abrupt werd afgebroken.

Archief
Terug naar vorige pagina