Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-12-2010  

Geen vervolging in douchedrama Eugeria (upd)

 

ALMELO – Het Openbaar Ministerie van de rechtbank te Almelo heeft besloten het onderzoek in het douchedrama bij verpleeghuis Eugeria te seponeren. Op zaterdag 11 juni 2009 raakte een 81-jarige vrouwelijke patiënt zo zwaar gewond door een te hete douche dat zij later in het brandwondencentrum in Groningen overleed aan de gevolgen. De vrouw die zich niet zelfstandig kon bewegen werd bij het douchen alleen gelaten voor een koffiepauze.
Een woordvoerster van Carint Reggeland Groep waartoe Eugeria behoort, gaf destijds in TC Tubantia aan dat de vrouw zelf vroeg even alleen te mogen zijn. De familie bestreed dat en stelde onomwonden 'dat zij alleen was gelaten door een personeelslid. Mijn moeder had geen mogelijkheden om alarm te slaan of de kraan dicht te draaien en onder de kokend hete straal weg te komen', aldus de dochter.
Er was overleg dat op niets uitliep en de familie stelde Eugeria een ultimatum om de eigen lezing binnen een week in TC Tubantia te herroepen, wat niet gebeurde. Ook suggereerde Eugeria dat de kraan 'op hol' was geslagen. Een specialist in thermostaatkranen betwijfelde die bewering destijds ernstig.
Ook het O.M. heeft de kraan laten onderzoeken en tijdens dat onderzoek zijn geen mankementen aan de kraan komen vast te staan. Het O.M. concludeerde tevens dat de personele gang van zaken op enkele punten beter had gekund maar dat er niet zulke fouten zijn gemaakt dat vervolging aan de orde is.
Een officieel persbericht is door het O.M. nog niet vrijgegeven.

Mogelijk is, dat het personeel van Eugeria toch in strijd heeft gehandeld met het protocol d.d. 13 oktober 2008 - ruim voor de fatale datum - van de Inspectie voor de Volksgezondheid. In dat licht bezien kan bij het besluit van het O.M. een vraagteken worden gezet. 
Lees ook archief TC Tubantia en deskundige waarschuwde al eerder voor thermostaatkranen.


Circulaire 13-10-2008 - Inspectie voor de Volksgezondheid

Archief
Terug naar vorige pagina